Društvo

Predstava o Aleksi Jankoviću: Razbila nas je na hiljadu komada

Objavljeno: 23.10.2016 | 23:24Izvor: 24sata.rs

Nasilje, poremećene vrednosti, tuga, bol, patnja i na kraju - ostvarenje jednog nikad dosanjanog sna. Ovo su reči kojima bi ukratko mogla da se opiše nova predstava Kokana Mladenovića "Nasilje" posvećena Aleksi Jankoviću, dečaku čija je tragična priča potresla Srbiju, ali ne i institucije koje i dalje ništa nisu promenile.

Predstava pozorišta "Dadov" nije samo posvećena Aleksi, opisujući njegov slučaj na osnovu stranica novina i emisija sa malih ekrana, gde smo imali priliku da prethodnih godina čitamo o ovoj tragediji, već prenosi sve u realnost i svet od krvi i mesa. Plavokosi, razdragani dečak koji trpi zversko nasilje naočigled onih kojima je posao da to spreče; nasilnici koji iživljavanjem nad slabijim dobijaju osećaj više vrednosti; i nepravda, užasna nepravda. I jasna poruka - da se više NIKAD ne ponovi.

Iako će svakome ko odgleda izvođenje naših mladih talentovanih glumaca biti teško da odgledaju ceo komad suvih očiju, daleko najteže je bilo Aleksinim roditeljima, Dragani i Bojanu Jankoviću, koji su premijeru pratili iz prvih redova.

Predstava NasiljeDa se NIKAD ne ponovi!, Foto: Dragana Janković

- Ako me pitate kako se osećam nakon premijere predstave "Nasilje", dovoljno je da kažem da smo razbijeni u hiljade komadića. Čini mi se da još preživljavamo svaki detalj, tren, izgovorenu reč. Kada vas u prvi tren na bini dočeka lik dečaka plavušana tananih prstiju i konstitucije koji glumi vaše dete i to radi srcem i dušom i oživi onu duboku tugu u srcu koju nosite i pri tom vi zaista imate osećaj da je to Aleksa, onda je u grudima teško već danima - kaže Dragana za "24 sata".

Znali su, kada su krenuli u pozorište, da predstava za njih nikako ne može da bude obična, ali nisu mogli ni da pretpostave da će sve biti toliko realno i da će, kako kaže Dragana, toliko ući u problematiku i ispričati sve ono što oni pokušavaju da kažu i postignu evo već pet godina. Uspeo je Kokan Mladenović u jednom segmentu, koji ne traje duže od 10 minuta, jasno da pokaže ponašanje pojedinaca iz institucija i da ukaže na sistemski problem koji i danas, pet godina nakon Aleksine smrti, zanemarujemo.

Predstava NasiljeNije samo gluma, Foto: Dragana Janković

- Toliko emotivno teških detalja kojima ovi mladi glumci, Aleksini vršnjaci realno opisuju nasilje sa jasnim porukama na kraju svakog segmenta. Dotakli su sve, nasilje koje su odigrali kao da su tamo bili u tom trenutku, sistem poremećenih vrednosti, problem institucija koje, ne slušajući jedna drugu, svaka za sebe ima svoje izlizane priče, opravdanje nadležnih za nereagovanje u Aleksinom slučaju gde ih Aleksa ustvari uopšte i ne interesuje, komunikaciju mladih, profil nasilnika i naravno samog Aleksu i njegovu tugu i stradanje, opšti problem nasilja u školama, poruka i upozorenje - ističe hrabra Aleksina mama.

Deca su na "daskama koje život znače" na neki način odsanjala Aleksin san, koji je tako grubo i prerano prekinut, i to na jedan emotivan i dirljiv način koji često izmiče i mnogo iskusnijim glumcima.

U svemu tome odsanjali su Aleksin san, tajne i neostvarene ljubavi, želju da bude prihvaćen i voljen u školi, želju da bude deo njih. Od svega toga ostajale su samo gole batine i nasilje i njegova duboka tuga i tama. Nisamo se osećali lako kada se govorilo o avionima, to su jako teški trenuci, to je naš i njegov život. Rasplakali smo se na pesmu devojčice koja ga doziva sa tornja, aludirajući da je Aleksa pilot i da joj ne odgovara na poziv. U tom momentu mi odavno nije bilo teže. Plakali smo zajedno sa decom nakon premijere, toliko smo toga želeli da im kažemo, deo jesmo ali ne toliko koliko su saslužili - poručuje Dragana.

Predstava NasiljeAleksini roditelji sa Kokanom Mladenovićem, Foto: Dragana Janković

A avioni su u Aleksinom životu imali posebno značenje, jer mu je želja bila da kad poraste, postane pilot. Njegovi roditelji nikad neće dočekati da to i vide, ali se zato danas nesebično, hrabro i s neverovatnom snagom bore da se Aleksin slučaj više nikome ne ponovi! Zahvaljujući ovoj predstavi, poruka će se sigurno proširiti još malo dalje - ali ako nešto ne promenimo i sve ostane samo na porukama i rečima, od toga neće bti mnogo koristi.

Aleksa JankovićAleksa Janković, Foto: Privatna arhiva

Zato je Srbiji neophodan Aleksin zakon!


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u