Društvo

PRAVOSLAVNI KRST IMUN NA SVE UDARE MUNJE: Ali evo šta se dešava kad ste na 100 metara od njega (FOTO)

Objavljeno: 25.08.2016 | 13:19Izvor: Telegraf.rs

Gromobrani na krstu od udara gromova štite i prostor oko njega u radijusu od stotinu metara, pa posetioci ne moraju da brinu ako ih pored njega, na vrhu brda Vodno, na visini od 1.165 metara, uhvati nevreme

Gigantski krst na brdu Vodno iznad Skoplja pogođen je za vreme nevremena 6. avgusta preko sto puta, ali mu gromovi ništa ne mogu jer je dizajniran da primi do 3.000 „udara“.

Milenijumski krst je prihvatio više od 100 gromova tokom nevremena. Gromobranska zaštita krsta je dizajnirana tako da primi od dve do tri hiljade udara groma, što znači da nema oštećenja gromobranske glave, ističu u Javnom saobraćajnom preduzeću Skoplje, koje gazduje sa Milenijumskim krstom.

Gromobrani na krstu od udara gromova štite i prostor oko njega u radijusu od stotinu metara, pa posetioci ne moraju da brinu ako ih pored njega, na vrhu brda Vodno, na visini od 1.165 metara, uhvati nevreme.

Krst na vrhu Vodna, visok 78 metara, smatra se jednim od najvećih u svetu. Od kada je izgrađen, na prelazu između dva milenijuma, već je postao nezaobilazna turistička destinacija za Makedonce i strance koji posećuju makedonsku prestonicu.

Foto: D.Joksić

Foto: D.Joksić

Do njega se može stići žičarom dugom tri kilometra, ali i pešice, planinarskim stazama. Može i sa automobilom, ali je ta privilegija dopuštena samo stranim delegacijama i visokim crkvenim licima tokom verskih praznika, kada je poseta krstu i najmasovnija.

 

 

(D.J.)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u