Društvo

Pravo leto stiže u avgustu i trajaće do decembra!

Objavljeno: 26.07.2014 | 11:34Izvor: Telegraf.rs

Do kraja jula meseca biće promenljivo, a moguće su i jače nepogode praćenje gradom i olujnim vetrom. Najtopliji dan biće sreda, sa temperaturom i do 36 stepeni Celzijusa.

Pravo leto će u Srbiju ipak stići, ali sa najmanje mesec dana zakašnjenja, prognoziraju meteorolozi. Ono bi prema njihovim rečima moglo da potraje čak i do decembra. Nakon serije pljuskova koji su nas pogađali skoro svaki dan, od sredine avgusta počinju tipične letnje žege bez padavina.

Do kraja jula meseca biće promenljivo, a moguće su i jače nepogode praćenje gradom i olujnim vetrom. Najtopliji dan biće sreda, sa temperaturom i do 36 stepeni Celzijusa, piše “Informer”.

Magistar meteoroloških nauka Verica Gburčik “odloženo” leto objašanja smenom okeanskih struja.

- Prognoze svetskih meteoroloških organizacija podudaraju se sa domaćim. Iako je u toku globalno zagrevanje, evidentno je da smo u Srbiji imali seriju pljuskova. To se desilo jer je u toku smena hladne i tople okeanske struje, za koju se prognozira da će se stabilizovati i doneti toplo vreme upravo sredinom avgusta – ističe Gburčikova.

Prema njenim rečima, pakleno vruće biće sve do decembra.

Praktično ćemo izgubiti jedno godišnje doba, jesen. Sve ukazuje na to da ćemo sve do kraja novembra imati tropske vrućine – dodaje Verica Gburčik.

Kada je reč o zdravstvenom stanju usljovljenom vremenom, prema biometeorološkoj prognozi RHMZ, izvestan oprez se savetuje osobama sa respiratornim i srčanim tegobama. 

- Mogući su pospanost, glavobolja i pad radne sposobnosti. Preporučuje se umerena fizička aktivnost, kao iadekvatna zaštita od UV zračenja – poručuju u RHMZ.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u