Društvo

PORTPAROL VOJSKE SRBIJE: Razmatra se vraćanje obaveznog služenja vojnog roka!

Objavljeno: 31.12.2016 | 14:39Izvor: medio.rs

Portparol VS, kapetan korvete Jovan Krivokapić, kaže za RTS da se u VS i Ministarstvu odbrane razmatra eventualno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka

U akcijama VS tokom poslednje dve nedelje uhapšeno je 25 krijumčara ilegalnih migranata, kaže Krivokapić.

Jovan Krivokapić je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da su za Vojsku Srbije sjajne vesti to što pojedine ankete pokazuju da je 70 odsto ispitanih za povratak obaveznog vojnog roka.

- Raduje nas kad istraživanje pokaže da javnost pozitivno gleda na eventualno vraćanje služenja vojnog roka. Sad imamo dobrovoljno služenje vojnog roka, a od 1. decembra 2016. omogućili smo novi koncept, rok sada traje šest meseci i sve sa ciljem povećanja operativnih mogućnosti - ističe Krivokapić. 

Prema njegovim rečima, u VS i Ministarstvu odbrane razmatra se opcija za obavezno služenje vojske. 

- Na nivou Ministarstva odbrane i VS formiran je radni tim koji razmatra nova strategijska dokumenta, to su dokumenta od najvećeg značaja za VS. A jedno od pitanja koje se razmatra je i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka - navodi Krivokapić. 

Ukoliko to bude predloženo kao jedna od mera, kako kaže, biće upućeno Vladi, pa dalje Skupštinu. 

mod.gov.rs

Krivokapić ističe da za pripadnike Vojske Srbije i MUP-a uvek ima posla. 

- Obezbeđujemo 670 kilometara granice sa jasnim ciljem - sprečavanje ilegalnih prelazaka i sprečavanje krijumčarenja - napominje Krivokapić i dodaje da je manje prelazaka tokom ovog hladnog perioda. 

U poslednje dve nedelje uhapšeno je 25 krijumčara ilegalnih migranata, a od jula do danas otkriveno je više od 18.000 ilegalnih pokušaja prelazaka srpske granice. 

- Uhvatili smo 119 krijumčara. Najviše ih je iz Srbije, njih 90, ostali su iz Bugarske, Pakistana, Avganistana i Holandija. Oni su pokušali da prevezu 1.200 migranata pretpostavljamo na sever zemlje - ističe Krivokapić. 

Kako kaže, Vojska Srbije radi bez obzira na praznike, dane i noći, radne i neradne dane. 

- Više hiljada ljudi biće angažovano u Kopnenoj zoni bezbednosti, obezbeđivanju državne granice, na administrativnoj liniji sa Kosovom, ali i u multinacionalnim operacijama - ukazuje Krivokapić, napominjući da su pripadnici VS trenutno angažovani u 11 multinacionalnih operacija. 

Govoreći o nabavci "migova", Krivokapić je rekao da to za Vojsku Srbije predstavlja suštinski značaj. 

- VS će nakon nabavke aviona, helikoptera i tenkova biti značajno naprednija. To je podstrek za dalji rad i nagoveštaj da će u narednom periodu biti više obuke i opreme. Nedavno potpisan sporazum za šest novih helikoptera i 30 tenkova T-32. To su odlične vesti pred kraj 2016 - istakao je Krivokapić.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u