Društvo

Porodičan biznis Bankovića koji prave betoske ukrase: Među figrama su Snežana i sedam patuljaka! (FOTO)

Objavljeno: 29.04.2017 | 16:17Izvor: Telegraf.rs

Figure koštaju od 200 dinara do 50 evra za grčke boginje od metra, a Bankovići prodaju i fontane od 1.500 evra

Bojan Banković iz Lugavčine kod Smederevske Palanke treća je generacija u porodičnom biznisu – proizvodnji betonskih ukrasa za dvorišta. Bankovići prave neizostavne patuljke za travnjake, petlove, likove iz crtaća, majmune, patke, pse i biste boginja. I naravno, Snežanu koja ide uz patuljke i jedina je figura koja je u sve tri generacije Bankovića sa istom popularnošću prodavana.– Čovek kad bi mi pozirao, i njega bih mogao da napravim, pa da ukrašava svoje ili tuđe dvorište. A pravljenje ovih figura nije lako. Najpre je potreban kalup, neke kupujem i papreno plaćam, neke sam pravim. Kada izlijem figuru potrebno je oko 20 dana da ona izgleda ovako. Najpre se figura od betona suši i moram stalno da je polivam, da ne ispuca. Kada se osuši, obrađujem je, ne sme da ostane ni jedna rupica u betonu. Onda ide farbanje, nešto pumpom, nešto mora ručno. To rade sestra i snajka. Tada se lakira i gotova je, objašnjava Bojan.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Njegov deda počeo je posao, pa ga predao Bojanovom ocu, a ovaj njemu i bratu Ivanu. Osim oko 250 različitih figura, porodica proizvodi i fontane, česme od betona i žardinjere, koje su u proleće najpopularnije. Figure koštaju od 200 dinara do 50 evra za grčke boginje od metra, a Bankovići prodaju i fontane od 1.500 evra.

– Kupuju stariji, oni preko 45 godina. Danas samo oni grade, zidaju nešto, uređuju dvorišta. Mlade to više ne zanima. Svuda po Srbiji prodajemo isto, nigde baš nema bogataša. Ni “Vlasija” nije što je nekada bila, mislim na vlaški kraj. Traljavo, ali borimo se, kaže Bojan.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Poslednjih par godina porodica najviše prodaje ukrasne česme od betona. Obična česma i česma u obliku drveta koštaju 60 i 90 evra, zavisno od veličine. Neki kupci kažu da obična izgleda kao spomenik, ali se drugima ipak baš sviđa.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Kada se sumira moda za figure po travi, statistika je sledeća- Snežana i sedam patuljaka ne posustaju. Pre dve godine umalo su ih “prešišali” magarići koji vuku kolica, a Bankovići nisu mogli da postignu i naprave dovoljno ovih ukrasa. Sve su domaćice htele da im mali magarići vuku kolica u koja su one stavljale saksije sa cvećem. Prošle godine proizvođači su na tržište izbacili crno- bele i ljubičaste krave, i one su postale hit. Među najprodavanijima su i rode i po koji petao, a koštaju od 600 do 2.000 dinara, zavisno od veličine.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

(Marija Raca)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u