Društvo

PANIKA NA RECI DRAVI: Leteće ribe napadaju, same uskaču u čamac!

Objavljeno: 23.08.2014 | 14:05Izvor: Kurir

Iskakale su, letele su, udarale su i o dno čamca, a nekoliko ih je završilo u njemu, i to teških sigurno i po deset kilograma, opisuje mladić i priznaje da su se i otac i devojka, koji su bili s njim, zabrinuli i prilično se uplašili

PITOMAČA - Nikad nismo nešto tako doživeli, kaže mladić kog su na Dravi kraj Pitomače, u utorak oko 14 sati, napale - leteće ribe, i to doslovno!

- Iskakale su iz vode kao lude, letele su, udarale su i o dno čamca, a nekoliko ih je završilo u njemu, i to teških sigurno i po deset kilograma - opisuje mladić i priznaje da su se i otac i devojka, koji su bili s njim, zabrinuli i prilično se uplašili.

- Devojka je počela da vrišti od straha. Nešto ovako na Dravi nikad nismo videli - kaže i dodaje da mu čamac, jer ima dobar motor, glisira. Veruje da je to uzrokovalo “ludilo” riba, za koje je dobro pretpostavio da je reč o vrsti tolstolobika.

Foto: Printscreen 24sata.hr
Foto: Printscreen 24sata.hr

Iz Uprave za ribarstvo hrvatskog Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da je reč o jatu tolstolobika, i to belog, zvanog i beli glavaš. Uzrok neobičnog ponašanja riba je, objašnjavaju, motor čamca.
- Poznato je da tolstolobik reaguje na vibracije motora i pritom iskače iz vode tako da svakako možemo pretpostaviti da je to i ovde bio slučaj - kažu iz ministarstva.

Isto tvrdi i iskusni ribolovac Darko Janković iz Slavonskog Broda koji veruje da su ih vibracije dodatno uznemirile u vreme mresta. A drugi ribolovac iz Požege kaže da katkad jato tolstolobika napadnu veliki som ili štuka pa u odbrani skaču u vis.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u