Društvo

Pacovi okupirali Beograd!

Objavljeno: 24.10.2014 | 20:05Izvor: Alo!

Nemojte da se iznenadite ako vas ujutru u kupatilu dočeka - pacov! Ili ako su ti glodari našli utočište baš u vašem podrumu. Ima ih mnogo u Beogradu jer nije bilo sistematske deratizacije, a nadležni kažu da će, ako se nešto brzo ne preduzme, doći do prave najezde!

Posebnu pažnju treba da obrate stanovnici Novog Beograda, Palilule, Sopota i Mladenovca, jer te životinje sada, kada je zahladnelo, beže u kuće! Predrag Ćurčić, iz firme koja je donedavno sa još tri firme u gradu Beogradu sprovodila sistematsku deratizaciju, potvrđuje za „Alo!“ da ove godine nije bilo uništavanja pacova jer nije obnovljen ugovor sa firmama koje to sprovode.

- Gradskom odlukom, posao je u septembru dodeljen Zavodu za biocide, koji nije osposobljen da obavi deratizaciju. Mi smo se do juče javljali na pozive građana kojih je bilo i 15 dnevno i odlazili da obavimo deratizaciju. Ovih dana, pacovi beže u zatvorene prostore - kuće, stanove, podrume. To važi i za bubašvabe - kaže Ćurčić i dodaje da su te životinje prenosioci bolesti i da se baš zbog toga suzbijaju po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Reči našeg sagovornika potvrđuje Olivera Vukićević, načelnica odeljenja za preventivnu zaštitu životne sredine u Gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine, i navodi da će najverovatnije sledeće nedelje početi deratizacija u Beogradu.

- Broj pacova je velik. Tačno je da nije bilo deratizacije jer tender nije završen. Odlučeno je da taj posao radi Zavod za biocide, kojem građani mogu da se jave ako uoče te životinje. Najviše ih je u Sopotu i Mladenovcu, jer se povlače sa polja u zatvorene prostore, ali ima ih i u Novom Beogradu i na Paliluli. Svuda gde su nehigijenska naselja, polja, velike zelene površine – kaže ona za „Alo!“.

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u