Društvo

OVO NISTE ZNALI: Vračare, proroci i magovi mogu slobodno da rade i oglašavaju se u Srbiji

Objavljeno: 29.08.2014 | 00:45Izvor: Telegraf.rs

Uprkos tome što većina razgovora o vračarama najčešće počinje sa: „Ja ne verujem, ali...“, ova delatnost se pokazala kao jedna od najunosnijih u Srbiji, a interesantna je i činjenica da bavljenje magijom zakonom nije zabranjeno

U našoj, veoma modernoj, prestonici od starih zanata koji lagano ali sigurno nestaju, u poslednjih desetak godina veliki uspon doživelo je vračarenje i bavljenje magijom. Ukoliko prelistate većinu dnevnih ili nedeljnih novina, zasigurno ćete naići na oglase kojima vračare i proroci nude svoje usluge.

Uprkos tome što većina razgovora o vračarama najčešće počinje sa: „Ja ne verujem, ali…“, ova delatnost se pokazala kao jedna od najunosnijih u Srbiji, a interesantna je i činjenica da bavljenje magijom zakonom nije zabranjeno jer ne postoji konkretan zakon koji se bavi ovom tematikom.

U nedavnoj istoriji odnos prema magiji se menjao. Bili smo svedoci kada su oglasi koji nude tumačenje snova, bacanje ili skidanje vradžbina strogo sankcionisani, a ubrzo postali potpuno prihvatljivi deo naše svakodnevice.Stoga smo kontaktirali advokata Đorđa Mamulu da nam pojasnio kakav stav prema magiji ima Zakon.

- Ne postoji zakon koji reguliše takvu vrstu oglasa, međutim, po Zakonu o oglašavanju je zabranjeno objavljivanje oglasa koji stvaraju zabludu ili dezavuišu javnost tako da sve ostaje na nivou privatnih tužbi - kaže naš sagovornik i dodaje da su kazne za oglašivače koji prekrše ovaj zakon u iznosu od 100 hiljada do miliona dinara.

S obzirom da prema Zakonu o oglašavanju nije predviđeno sankcionisanje magova i proroka, Mamula kaže da je legitimno pravo svakoga da veruje u šta želi ali da konkretnemere sankcionisanja mogu da uslede ukoliko nakon delovanja vračara ili proroka nastanu posledice.

- Delovanje magova je veoma sugestivno, a ukoliko dođe do ugrožavanja spokojstva, ozbiljnog obmanjivanja javnosti ili nekih ozbiljnijih posledica može se pokrenuti tužba protiv oglašivača. Procenu slučaja vrši sud, odnosno sudija za prekršaje - objašnjava Mamula i dodaje da se sudovi i Policija retko bave ovakvim stvarima jer u našem društvu postoje daleko prioritetniji slučajevi.

Iako svako ima svoje teorije, retko ko odustane od verovanja u magiju, pa je danas dobar deo društva naklonjen onima koji se bave okultizmom, magijom, proricanjima i nadrilekarstvom. Ovu činjenicu potvrđuje to što mnogi proroci, vračare ili tumači snova često zarađuju više od mnogih doktora ili lekara, a često dobijaju i tretnam veoma popularnih javnih ličnosti.

Jedan od prvih proroka i tarot majstora koji je stekao status medijske ličnosti je Milan Tarot. Oduvek je bio prepoznatljiv po dobroj reklami i veoma specifičnom pomaganju unesrećenih ljudi. Na pitanje koliko im je pomogao nemamo odgovor, alipretpostavljamo da je dobro poslovao čim se njegovo oglašavanje prenelo i na poslednji krik savremene komunikacije – društvene mreže.

Prema nezvaničnim procenama, ovom delatnošću se profesionalno bavi nekoliko hiljada ljudi, a podjednako su zastupljeni i muškarci i žene.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u