Društvo

OVO MORATE VIDETI: Bosanci napravili "Jugo" na solarni pogon!

Objavljeno: 30.05.2015 | 15:21Izvor: Telegraf.rs

U automobilu je ostao Jugov menjač s pet brzina i rikvercom, a sada automobil ima i dve električne brzine

Profesor Sabahudin Vrtagić i njegovi učenici iz Međunarodne škole u Sarajevu napravili su automobil koji već privlači ogromnu pažnju, kako slučajnih prolaznika, tako i onih koji žele da saznaju više o tome kako izgleda i radi automobil na solarni pogon.

Popularni Jugo 45 produžen je za 95 centimetara, a Vrtagić objašnjava kako je želeo da produži Juga kako bi dobio sasvim autentičan automobil. To je bio i jedan od najkomplikovanijih zadataka prilikom izrade ovog automobila jer je trebalo raseći automobil, produžiti ga i potom spojiti.

– Hteli smo dobiti nešto novo, i čini mi se da smo uspeli – kaže Vrtagić za Klix.ba.

“Solarni Jugo” sada je dvosed, dok je zadnji deo rezervisan za solarne panele i akumulatore. U automobil je ugrađen elektični motor iz viljuškara, a njegova sadašnja snaga je šest kilovata. Motor je sam po sebi snage 13 kilovata, ali je tu snagu imao na 80 volti. Međutim, sada je spojen na 48 volti tako da mu je i snaga manja.

Foto: Klix.ba/Feđa Krvavac

Foto: Klix.ba/Feđa Krvavac

Na automobil su instalirana i dva solarna panela, oba snage po 175 vati, a unutar automobila su ugrađena i četiri akumulatora. Kada je prosečno sunčan dan, u roku od desetak sati moguće je napuniti jedan akumulator, a kada nema sunca akumulatori se mogu puniti i punjačem koji je specijalno napravljen za ovaj automobil.

U automobilu je ostao Jugov menjač s pet brzina i rikvercom, a sada automobil ima i dve električne brzine.

Vrtagić kaže kako je prilikom testiranja ostvarena maksimalna brzina od 70 kilometara na sat, ali da će pravi testovi tek uslediti kada automobil bude registrovan i kad izađe na neki od puteva. Pretpostavlja da je autonomija automobila oko 50 kilometara, ali će i taj aspekt dodatno biti testiran nakon registracije automobila.

Foto: Klix.ba/Feđa Krvavac

Foto: Klix.ba/Feđa Krvavac

A registracija ovakvog automobila je još jedna prepreka u nizu koju nastoje savladati. Zakoni u BiH ne poznaju električne automobile, a posebno ne poznaju automobile na solarni pogon.

– Mi nemamo zakon o električnim vozilima, e sad kako će oni njega nazvati stvarno ne znam. Možda ga nazovu električni četverotočkaš ili nešto slično – kaže Vrtagić.

On dodaje da je projekt vodio zajedno sa svojim učenicima, koji su mu pomagali u svemu od prikupljanja novca do same izrade automobila.

Foto: Klix.ba/Feđa Krvavac

Foto: Klix.ba/Feđa Krvavac

– Naravno, nisam im smeo dati da rade neke stvari koje mogu biti opasne, kao što je rad sa strujom, ali su u ostalim fazama projekta dali puni doprinos – ističe Vrtagić koji dodaje da je imao pomoć i od mnogo drugih ljudi.

Učenici kažu da im je teško da izdvoje šta je bilo najinteresantnije prilikom rada na ovom projektu.

– Mnogo smo naučili kroz sve faze, od prikupljanja delova do same izrade i spajanja delova –  kaže jedan od učenika koji objašnjava da su mnogo vremena uložili u ovaj projekt.

Foto: Klix.ba/Feđa Krvavac

Foto: Klix.ba/Feđa Krvavac

– Kada smo počinjali sa ovim projektom svi su nam govorili da je to nemoguće, da ćemo na pola puta odustati. Ali, evo svima smo dokazali da to nije nemoguće – kaže učenik Asim Topčić koji je radio na ovom projektu.

Ako biste želeli da iskoristite besplatnu sunčevu energiju i napravite ovakav automobil, spremite se i na određene troškove. Vrtagić objašanjava da je u ovaj automobil uloženo oko 3.600 evra, ali i mnogo sati rada, kao i pomoći prijatelja koji svoj rad nisu naplatili.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u