Društvo

OVO JE SRBIN PRED KOJIM JE GADAFI STREPEO NA VRHUNCU MOĆI: Vukoje otkriva detalje susreta sa libijskim vođom

Objavljeno: 13.08.2017 | 16:09Izvor: Kurir

Rekli su mu — uzmi para koliko hoćeš, povedi koga hoćeš, izaberi zemlju gde ćeš da živiš, a znate li šta je on odgovorio? „Ja sam na vlast došao revolucijom i otići ću revolucijom“.

Ponuda svetske vlade u senci bila je upućena libijskom vođi Muameru el Gadafiju godinu dana pre nego što će oktobra 2011. tokom „arapskog proleća“, u vojnoj akciji u režiji i uz podršku Zapada, biti ubijen.

Najpoznatiji torinolaringolog, primarijus doktor Novak Vukoje, koji je inače član Evropske akademije nauka, isrpičao je svoje iskustvo sa poznatim pacijentima, od kojih je nesumnjivo najpoznatiji bio libijski vođa.

Kako je uopšte došlo do toga da Gadafi bude Vaš pacijent?

— Pre njega sam operisao libijskog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, koji je bio službeno u poseti u Beogradu tokom koje je imao napade noćnoga gušenja, koji su ga inače mučili. On je o tome ispričao libijskom vođi. Prvi put sam Gadafija posetio u januaru 2006.

Na zidu vaše ordinacije videla sam fotografije sa svim tim političarima, poznatim javnim ličnostima, ali nema sumnje da je Gadafi najpoznatiji među njima.

— Sa njim sam proveo mnogo vremena. I danas sam u kontaktu sa njegovom ćerkom Aišom. Ona živi u Omanu sa njeno troje dece i majkom Safijom, koja je iz Mostara. Gadafi je u Mostaru završio vojnu gimnaziju i tu se zaljubio u Safiju i oženio se njome. Vojnu akademiju je potom završio u Londonu.

FOTO: PROFIMEDIA

Aiša mi se nedavno javila mejlom. Ima indicija da će se možda i kandidovati za novog predsednika Libije.

Za vreme Gadafija u Libiji se jako dobro živelo. To je jedina zemlja, a obišao sam skoro ceo svet, gde nisam video prosjaka. Svako je imao neku donaciju od države, da svaka kuća, radio — ne radio, može pristojno da živi. Libija je imala pet miliona stanovnika, a nekoliko miliona stranih radnika.

To je nekome smetalo…

— Nekome je smetalo. I to vam je sistem domino kockica: nađeš tri nezadovoljna, ta tri nađu još tri i sa strane dođu još tri. Tako je krenulo sa tim nesretnim ratom i vidite kako su ti ljudi završili. General koji je mene vozio tamo, on je bio načelnik vojne avijacije, pilot, kaže da sada nemaju ′leba da jedu. Svaki dan umre 20 ljudi, otimanje za gorivo, nemaju vodu. Nemaju ništa, tako da je tamo sad strahota.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Kako je izgledao taj prvi susret sa Gadafijem?

— Ponosan sam što sam imao priliku da upoznam tog čoveka. Prvi put smo razgovarali pod njegovim šatorom 2006. godine, kad sam uradio jednu intervenciju. Pozvao je i nacionalnu televiziju da snimi naš razgovor. Oduševio me je pričom koliko je pomagao našu državu materijalno, naftom…

Ali nikome nije jednostavno pred hiruršku intervenciju. Rekao je: Cela Libija strepi preda mnom, a ja strepim pred jednim srpskim hirurgom.

Kod mene je nedavno na pregled došao savetnik svetske vlade u senci. Kad me je video na slici sa Gadafijem, pitao je kad sam ja bio kod njega. Rekao sam da sam ga poslednji put video 4. novembra 2010. godine. Na to mi je rekao da su njih trojica iz svetske vlade bili kod njega mesec dana kasnije. Rekli su mu: Uzmi para koliko hoćeš, povedi koga hoćeš, izaberi zemlju gde ćeš da živiš. Znate li vi šta je on njima odgovorio? „Ja sam na vlast došao revolucijom i otići ću revolucijom“.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u