Društvo

OVO JE SRBIJA: Žive u gradu, sahranjuju ih na selu jer nemaju para!

Objavljeno: 29.05.2015 | 00:49Izvor: Telegraf.rs

Pojedini Kragujevčani čitav vek prožive u centru grada, a kad umru sahranjuju ih po selima, jer - nema se para za gradsko groblje

Već dugi niz godina unazad Kragujevčani iz centra grada, čiji su i očevi i dedovi bili varošani, večni mir nalaze na seoskim grobljima. Razlog je što nemaju 98.000 za jedno ili 130.000 za dva grobna mesta na gradskom groblju “Bozman”.

Sagovornik Telegrafa, vlasnik poznatog privatnog pogrebnog preduzeća, kaže da ne želi da se predstavi da ne bi na taj način dodatno sramotio svoje klijente.

– Nije ništa čudno ako neko bira jeftiniju ili pogrebnu opremu srednje klase, to većina Šumadinaca biraali sledi šok kad mi kažu adresu groblja. Sanduk im odvezem pred kuću u centru grada, čak su to i stare domaćinske kuće starosedelaca čiji su dedovi rođeni u centru. Usledi dogovor gde sutra ili prekosutra vozimo sanduk, a onda mi kažu adresu seoskih grobalja, gde je grobno mesto četiri do pet puta jeftinije. Neki od tih ljudi za života možda u ta sela nikada nisu kročili, ali nakon smrti moraju tamo, rodbina nema za gradska groblja - kaže ovaj pogrebnik.

On dodaje da su “najpopularnija” groblja u prigradskom naselju Beloševac, kao i u naseljima Korićani i Male Pčelice, te u selu Desimirovac. Tamo grobno mesto košta od 100 do 250 evra.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Neka od kragujevačke sirotinje muku s plaćanjem sahrane smanjuju tako što na gradskom groblju “Bozman” plate samo 2.900 dinara, koliko košta takozvani “ispraćaj” u kapeli. Tad se održi opelo, a sveštenika rodbina posebno plaća. Zatim pokojnika s groblja familija prevozi i sahranjuje u nekom selu.

Najjeftinije jedno grobno mesto na groblju “Bozman” kojim upravlja JKP “Gradska groblja” staje 98.000 dinara, ali kako mnogi kupuju dva grobna mesta cena skače na 130.000.

Najoskudniji sprovod bez kupovine grobnog mesta u Kragujevcu košta 35.000 dinara i tu spadaju sanduk i kompletna oprema, prevoz pokojnika i opelo. Hrana i piće koštaju dodatno, zavisno od toga koliko ko može i koliko će biti onih koji pokojnika prate na poslednji put.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u