Društvo

OVO JE PRAVA ISTINA O RAZVODU TITA I JOVANKE: Evo ko je MISTERIOZNA Brozova LJUBAVNICA sa Briona!

Objavljeno: 04.05.2015 | 18:59Izvor: Telegraf.rs

OVO JE PRAVA ISTINA O RAZVODU TITA I JOVANKE: Evo ko je MISTERIOZNA Brozova LJUBAVNICA sa Briona!

Za vreme vladavine Josipa Broza Tita, nije bilo samo političkih afera, već i onih drugih, ljubavnih. Da u braku maršala i Jovanke nije sve štimalo kako treba, svedoči jedan događaj, Titov put u poseti Moskvi i Pekingu, 1977. godine

Nije moglo da se zamsili, da na bilo koje putovanje, posebno daleko, Josip Broz Tito, predsednik SFRJ krene bez svoje lepše polovine, tadašnje prve dame Jovanke Broz. Ali, na jednom putovanju, tri godine pre smrti maršala, on je krenuo sam, bez supruge, barem je to bila zvanična verzija. Dok su se Jugosloveni pa i ceo svet oduševljavali Titovoj poseti Moskvi i Pekingu, iza kulisa, odigravala se prava drama u ljubavnom trouglu. Pojavila se treća žena. 

Prava dama je izmišljala opravdanja. Jedno od od njih bilo je da gospođa Broz nije htela da putuje, jer nisu bili ispuinjeni svi njeni zahtevi. Navodno je tražila da ne putuje sa njima Titov ađutant admiral Dušan Vilović s kojim je imala težak incident. Naime, Jovanka je, u afektu, pljunula prema njemu i, kako je Vilović kasnije ispričao, već je digao ruku da je ošamari, ali se zbog Tita uzdržao. Drugi njen uslov je bio i da ne putuje izvesna D. G. koja se već duže vreme nije odvajala od Tita i koju su svuda predstavljali kao “fizioterapeutkinju”, a još češće i kao “stenodaktilografkinju” koja je u to vreme imala 29 godina.

UMRO JE DRUG TITO – OVU REČENICU PAMTI SVAKI JUGOSLOVEN: Evo kako je CEO SVET PLAKAO za TITOM! (VIDEO) 

Dolazimo do famozne D.G., koja je najverovatnije i bila uzrok Jovankinog ostanka kod kuće. Ova lepotica, koja je direktno ugrožavala brak Brozovih, prvi put je viđena na Brionima, u jesen 1973. godine. Bila je naravnozgodna, poželjna, a kada je upitana šta radi u hotelu Neptun, s obzirom da se ponašala kao da je tu rođena, jednostavno je odgovorila da se dosađuje.

Foto: Arhiv Muzeja istorije Jugoslavije

Foto: Arhiv Muzeja istorije Jugoslavije

Kada se vratio iz Kine Tito je nakratko svratio do Užičke 15, spakovao najosnovnije stvari i produžio za Karađorđevo. Jovanka je i tada ostala sama. Očajnički je pokušavala da se približi Brozu, hvatala je za rukav ljude koji su imali najveći uticaj na Tita, pisala je Krleži, a Dara Janeković je zabeležila šta se dešavalo:

– Posjetila sam je u Užičkoj 15, u njezinu i Titovu domu, i to kad sam izašla iz bolnice, početkom listopada 1977. godine, prije polaska u Zagreb. Sve je to bio dogovorio Krajačić. A i Jovanka je željela da me vidi i da porazgovaramo, jer je znala da sam bila na tom putu u Moskvi i Pekingu. Bila je tada uznemirena, zabrinuta i zaplašena. Čak mi je doslovce rekla da se boji. Tito tada nije bio u Užičkoj, već u Karađorđevu. Pitala sam je kako to da nije pratila Tita na napornom i dugom putu. Ustala je u tom trenutku, otišla u susjednu prostoriju i vratila se s papirom u ruci. Pružila mi je da pročitam. Na nepunoj stranici teksta, potpisanog od šefa Titovog kabineta Baturine, bilo je napisano da Jovanka ne putuje, tako je odlučeno.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

ONI SE I DANAS ZAKLINJU U TITA: Ovaj zahtev NOVIH srpskih KOMUNISTA za PRVI MAJ, zapalio je SRBIJU! (FOTO)

Jovanka putovala nije, a popularnost i pažnja dotične D.G bila je sve veća. Ona je putovala sa Brozom u SSSR, Kinu i Severnu Koreju. Pratila je Broza prvo avionom broj 2, koji je uvek išao ispred maršalovog, da bi pratioci imali vremena da se sršeme za rad.  U tom avionu bila je većina Titovog obezbeđenja, snimatelji, novinari, prevodioci i druge službe. Međutim, u ekspediciji za put u Sovjetski Savez, Koreju i Kinu, mlada D. G. nije više bila u avionu broj 2, bila je uz Tita.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Veliko iznenađenje i zaprepašćenje svih u Titovoj službi nastalo je kada se D.G. pojavila pojavila odmah uz Tita i Brežnjeva na polaganju venca na grob Neznanoga junaka, ispod zidina Kremlja. Još veće iznenađenje izazvala je pojava druge mlade žene, koja je poprilično ličila na D. G. Ispostavilo se da je to njena rođena sestra R. G. Veličanstven prizor: dve mlađahne sestre Kesler 85-godišnji Tito i nešto mlađi Brežnjev. Slika za bogove, ali i za novinare i snimatelje koji su stajali nasuprot, i mogli su sve dobro da osmotre, ali nisu smeli i da zabeleže.

Veliki pisac Miroslav Krleža oglasio se povodom ovih događaja, i tada rekao da je između ostalog sva ta ujdurma oko Titovih prljuba i intiriga početak borbe protivnika za vlast. Jovanka je nekima smetala i tolike godine je provela pored Tita pa je mnogo toga i znala. Zato mu je i Janekovićeva rekla da ne veruje da je čitav spor zbog mladee dame i dodala da je u razgovoru sa Jovankom, kada se Tito vratio iz Kine i otišao u Karađorđevo, dok se spremao Jovanki je vikao: “Nisam ti ja kriv, nisam ti ja kriv! Drugi su ti krivi”. I otišao je.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Jovanka je tada takođe rekla da Titu niko ne može da priđe i da se sa njim ne može razgovarati. Takođe je maršal u tom periodu izjavljivao da ne može više da podnese svoju suprugu. Sve je otišlo toliko daleko da je Stane Dolanc, član predsedništva Saveza komunista, došao u Užičku 15, u Titov i jovankin dom i vikao “razvod, razvod”.

SKUPŠTINA OD KRALJA I TITA, PA DO SLOBE I VUČIĆA: Evo kada su Srbi imali NAJVIŠE predstavnika u parlamentu!

Umešanost tadašnjeg rukovodtva SFRJ u Brozov brak nije ništa čudno, jer prema rečima Pere Simića, bivšeg Titovog biografa, u jednom dokumentu iz 1975. godine s enavodi:

Foto: Tanjug/Arhiva

Foto: Tanjug/Arhiva

– U Boki Kotorskoj su se iznenada obreli potpredsednik Predsedništva SFRJ Petar Stambolić, sekretar Izvršnog biroa Predsedništva SKJ Stane Dolanc, predsednik jugoslovenske vlade Džemal Bijedić i ministar odbrane general Nikola Ljubičić. Uz pomoć Edvarda Kardelja izveli su Tita iz rezidencije u Igalu i odveli ga na “Galeb”, koji je bio usidren u Kumboru, da bi ga ubedili da mu od Jovanke preti životna opasnost. Sve je bilo sračunato da im poveruje kako mu život s Jovankom visi o koncu, a da bi ga u to ubedili poveli su sa sobom profesora Bogdana Brecelja, Titovog ličnog lekara, i generala Marka Rapa, šefa Titovog obezbeđenja. Prvi je trebalo da potvrdi da se Jovanka nalazi u nervnom rastrojstvu, u kome su moguća i njena sasvim nekontrolisana ponašanja, a drugi da ona u tašni ima neki mali pištolj, koji bi u napadu psihokrize mogla upotrebiti protiv Tita


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u