Društvo

OVO JE NAJTUŽNIJA PRIČA DANAS: Mala Lana (2) je umrla, a roditelji nemaju novca da je sahrane

Objavljeno: 10.02.2016 | 11:25Izvor: Telegraf.rs

- Smejala se, pratila sve okicama, hvatala rukicama. Svi smo znali da je teško bolesna i da se njen život može ugasiti u svakom trenu ali, zbog toga kako se sama borila za svoj život i kako je napredovala nadali smo se najboljem. Na žalost, umrla je. Napatila se i sada je konačno mirna - kroz suze je rekla Lanina prabaka

Dori i Romeu Patrčeviću iz Cerića kraj Vinkovaca u ponedeljak se dogodila velika tragedija, kada im je preminula ćerka Lana (2). Ova porodica je u teškoj finansijskoj situaciji jer su oboje nezaposleni i računi su im blokirani, tako da nemaju novca da plate sahranu svog deteta. Upravo zbog toga organizovana je akcija pomoći, na koju se odazvao veliki broj ljudi kako bi omogućili roditeljima da sahrane svoju mališanku.

Lana je rođena s velikim zdravstvenim problemima – rascepom usne, srčanom manom i nije imala cevčicu koja vodi hranu u želudac. Operisana je treći dan nakon rođenja kada joj je ugrađena potrebna cevčica. Nakon toga su lekari još tri puta tokom njenog kratkog života, morali da joj operišu srce.

Devojčica je rođena kao stopostotni invalid i od početka je bilo neizvesno koliko će dugo živeti. Porodici je bilo još teže jer nisu uspeli da ostvare nikakva novčana prava niti naknade za svoju devojčicu.

– Lekari u Osijeku su se čudili što je doživela dve godine. Bilo je to dete koje se u svom kratkom životu dosta napatilo. Stalno je bila po bolnicama, na aparatima, nismo mogli sakupiti tri dana da bude kod kuće. No, uprkos svemu, pokazivala je napredak u razvoju. Smejala se, pratila sve okicama, hvatala rukicama. Svi smo znali da je teško bolesna i da se njen život može ugasiti u svakom trenu ali, zbog toga kako se sama borila za svoj život i kako je napredovala nadali smo se najboljem. Na žalost, umrla je. Napatila se i sada je konačno mirna – kroz suze je rekla Lanina prabaka Branka Dumbović iz Jarmine.

Roditelji su uprkos neimaštini učinili sve kako bi Lani omogućili lečenje i borbu za život. Nakon što je ta borba izgubljena, njeni roditelji su slomljeni. Prijatelji i rodbina pomažu ovom paru da prikupe novac potreban za sahranu.

- Njihovi računi su blokirani. Javili su se njihovi prijatelji i rekli da dam svoj račun u banci za donacije svih koji im žele pomoći jer moj nije u blokadi - kazala je prabaka Branka Dumbović za 24 sata.

Sahrana male Lane je danas u sredu u 15 sati na groblju u Ceriću.

(Telegraf.rs/ Izvor: 24sata.hr)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u