Društvo

Ovako se služila vojska u JNA: Jeo se DRNČ, a njime se čistilo i oružje. Tetovaže govore sasvim drugu priču (VIDEO)

Objavljeno: 18.02.2017 | 19:34Izvor: Telegraf.rs

Otkrivamo vam šta su Drnč, ONO i DSZ, kao i još nekoliko zanimljivih stvari koje možda niste znali o služenju vojske JNA

Vojska je nekad bila obavezna za svakog muškarca i to su smatrali čeličenjem i pripremom za život.Godinama, ta “praksa” se izgubila, a sve manje i manje mladih želi da služi vojni rok. Na to su uticali mnogi faktori. U to ime, ovo je jedan osvrt na vremena koja su bila, da tako kažemo, malo muževnija.

Ovako je to izgledalo u JNA

ONO i DSZ

Obavezna obuka koja se prolazila pre nego što bi vas poslali u kasarne širom bivše Jugolsavije. ONO i DSZ su zapravo Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita ili skraćeno ONO i DZ ili samo Odbrana i zaštita. Reč je o klasičnom širenju ratne doktrine, a s obzirom da neprijatelj “nikad nije spavao”, đaci su imali pripreme. One su se sastojale od obuke koja je pokazivala kako da stavite gas maske, pripremite eksploziv, bacite bombe, pucate i pripremate se za vojnički život .

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Front

Front je bila novina Jugoslovenske Narodne Armije. Tu ste mogli da pročitate mnoštvo zanimljivosti. Recimo, ko nastupa na Armijskom muzičkom festivalu, reportaže s raznih takmičenja, potom šetnju kroz gradove bivše Jugoslavije, ali i tekstove o tome kako da se zaštitite od “bele smrti” ili zašto je automatska puška M-70 u samom vrhu “svetskih dostignuća”.

Printskrin: Front

Printskrin: Front

Uniforma

Kada bi došao trenutak da idu u vojsku, muškarci su morali da se odreknu većine stvari koje vole u civilnom životu. Dakle, brada, brkovi, duge kose… sve je to moralo da “leti” i da se na 12 meseci menja vojničkom uniformom.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Svečana obaveza

Po dolasku u vojsku sledilo je polaganje “svečane obaveze”. Odnosno, obećavate da ćete “razvijati bratstvo i jedinstvo svih naroda i narodnosti”.

Kulturni šok i “upoznaj svoju zemlju da bi je više voleo”

Printskrin: Youtube/novolaniste

Printskrin: Youtube/novolaniste

Vojnici su bili iz različitih krajeva bivše Juge i najčešće su završavali u kasarnama koje su se nalazile na najudaljenijim delovima bivše države, tako je slogan “upoznaj svoju zemlju da bi je više voleo”dobijao je potpuni smisao.

Suvi dnevni obrok

SDO je suvi dnevni obrok koji su vojnici dobijali prilikom odlaska na teren, kod generalnog čišćenja kuhinja u kasarni. Sastojao se od konzerve sardine, konzerve graška s kobasicom ili đuveč, glukozu, KVIK bombone, dva pakovanja najtvrđeg dvopeka i instant čaj, piše Index.hr.

Printskrin: Youtube/novolaniste

Printskrin: Youtube/novolaniste

DRNČ

DRNČ je “deterdžentski rastvarač naslaga čađi”, a koristio se za čišćenje naoružanja. Ista reč koristila se i za čorbe koja se vojnicima služila u nedostatku kvalitetnijeg jela.

JNA tetovaže

Uglavnom su ih imali vojnici iz ruralnih krajeva koji bi “JNA” tetovažu ukrasili i nekim datumom, imenom devojke ili crtežom puške… Nakon devedesetih, tetovaže su se masovno pretvarale u nešto drugo pa je JNA postalo “BOJNA” ili “ONA”.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u