Društvo

Ova tri zvrka iz Smedereva ulepšaće vam dan! Tata bi i sina!

Objavljeno: 24.10.2016 | 11:13Izvor: Blic

Pred skromnom okućnicom dočekuje nas tata Nemanja i s osmehom poziva unutra. A u dvorištu tri ljuljaške i tri plastične stoličice. Ubrzo se tršave glavice pomaljaju iz kuće – tri mala zvrka stidljivo gledaju ko im je to došao.

Dok nam mama Sara sprema posluženje, Nemanja nam otkriva da njih dvoje ništa nisu hteli da čekaju. Dok se čovek okrene, u iščekivanju da se sve zvezde poklope, prođe mladost.

Žive od 25.000 dinara
Idealno im nije, daleko od toga.
– Plata mi je u fabrici kablova 25.000, privatno popravljam belu tehniku, ali to nije sigurno. Njih tri viđam uveče, i to ne svaki dan, po sat vremena – priča Nemanja Živojinović (22).
Sara je nezaposlena, završila je srednju turističku. Da čekaju trojke, saznali su u četvrtom mesecu trudnoće. A pol beba tek na porođaju. U smederevskoj opštini trojki dobijenih prirodnim začećem nije bilo od osamdesetih.

Morali su da se odreknu mnogo toga. Nemanja je jesenas digao kredit da bi napunio zamrzivač i spremio drva za zimu. Na proleće su ostali bez televizije i interneta.
– Upoznali smo se pre četiri godine, kada sam tadašnjem dečku za poklon od Nemanje kupila morsko prase – seća se Sara (22).
Ubrzo su se zbližili, još je bila maturant kada su počeli da žive zajedno.
I dok se priseća kako je bilo nositi tri curice u stomaku, one trčkaraju okolo i hipnotišu nas svojim zlatnim uvojcima.

– Ništa mi nije bilo teško, mada sam više bila u bolnici nego kod kuće. Samo mi je sve nedostajalo, bila sam baš mlada. Priče starijih i iskusnijih žena su me plašile.
Porođaja se ne seća. Bila je tek zakoračila u osmi mesec, sve se završilo pod potpunom anestezijom.
– Valentina je rođena prva, nas dve smo posle 18 dana izašle iz bolnice. Bila je velika, 2.100 grama! Andrijanu i Marijanu nisam videla 20 dana jer su odmah prebačene na Institut za majku i dete – nastavlja Sara.

Istog dana su sve tri prohodale
Jednojajčane bliznakinje su kući došle tek posle tri meseca, dve mrvice rođene sa po kilogram i po. Čim su se spojile sa najstarijom sestricom Vanjom, uskladile su se u svemu sa njom – u isto vreme su jele, spavale, piškile. Istog dana su i sve tri prohodale!
– Kičma mi je pucala dok sam ih pridržavala. Onda sam jednom podviknula: deco ustajte! Ne znam da li su se uplašile jer sam prvi put podigla glas… Uglavnom, počele su da ustaju jedna po jedna.
Najsmešnije joj je, kaže, kad je ljudi pitaju jesu li to trojke. Kud god da krenu, svi pitaju da se slikaju sa njima, miluju ih po kosici.

– Marijana se odmah sprijatelji sa svakim, Andrijani treba malo više vremena, a Valentina je najzatvorenija. Stidljiva je, potpuno se razlikuje.
Otkriva nam da se Marijana i Ana zagrle dok spavaju, često ih zatekne i u istoj pozi, a Valentina bude sama za sebe, skrajnuta na drugom kraju kreveta.
– Sa odećom nemam problem, samo naručim sve puta tri, jedino moram da im beležim cipelice, da ne pomešaju. I gledamo da im uzimamo sve isto, i igračke. U suprotnom se posvađaju – nastavlja Sara.

Svakog jutra tri princeze bude mamu jer, kad jedna ustane, ustaju sve. Rastaju se retko. Jednom ih je deka odveo u školu gde je radio kao domar.
– Mislila sam taman da obavim nešto od posla po kući. Nakon sat i po počela sam da plačem i zvala ga da ih vrati – smeje se.
Često je nemoćna da ih obuzda, a tako je bilo i nedavno kada su gosti poželeli da ih slikaju.
– Uhvatim jednu, druga pobegne, treća se sakrila ispod stepeništa – priča Sara, pa kaže da se nada će se devojčice naći među malim modelima neke foto-agencije.

Mama bi i sina, tata se nećka
Pošto su sad „velike“, 12. decembra pune tri godine, hoće i same da se kupaju. Kupatilo je za tren u oblaku pene, samo se naziru plave frćoklice.
– Skoro nam je komšinica dobila sina, bilo mi je toliko slatko. Stigla sam samo da kažem „Nemanja…“, a već sam čula odsečno ne! – smeje se.
Nemanja uskoro planira na kraći rad u inostranstvo. Mada mladu mamu hvata strah da ostane sama, brat Boris (18) pomaže joj otkako su se klinke rodile. Zahvaljujući njemu, roditelji ponekad ugrabe koji tren samo za sebe.

Uz Nemanjinu platu i dečji dodatak, koji sveukupno iznosi 7.800 dinara, malo je reći da se brinu kako dalje. Nadoknada za trojke od države im je izostala usled administrativnih zavrzlama.
– U mojoj firmi ima toliko starijih od mene, neoženjenih, jer ne znaju kako da izdržavaju porodicu. Ali ako ne kreneš, nikad nećeš moći. Deca te teraju dalje – ispraća nas Nemanja.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u