Društvo

OTKRIVENA SUDBINA SRPSKOG ZLATA: Ante Pavelić u Vatikan odneo silno blago koje je oteo od Srba!

Objavljeno: 26.11.2014 | 19:27Izvor: Telegraf.rs

Postoje dokazi da je lider hrvatskih fašista u toku Drugog svetskog rata uspeo da preko Vatikana prokrijumčari na Zapad 350 miliona švajcarskih franaka u zlatu ukradenih od Jevreja i Srba

Kakva je uloga Svete stolice i vatikanskih tajnih organizacija u procesu osiromašenja, razbijanja SFRJ i ratovima na Balkanu, pitanje je koje se često otvara. Koliko mračnih tajni krije Vatikan niko ne zna, ali s vremena na vreme iskoči neka nova, mračna tajna i šokantno saznanje o povezanosti Rimokatoličke crkve u mnogim istorijskim zbivanjima na tlu bivše Jugoslavije. I za to se, uglavnom nude opsežni dokazi. Tako je i ovoga puta. Naime,postoje dokazi da su vlasti NDH, na čelu sa Ante Pavelićem predale Vatikanu na čuvanje 350 miliona švajcarskih franaka u zlatu, navodi Glas Rusije.

Utvrđeno je da je lider hrvatskih fašista Ante Pavelić u toku rata uspeo da preko Vatikana prokrijumčari na Zapad nekoliko tona zlata i dragocenosti ukradenih od Jevreja i Srba.Međutim, veći deo zlata otetog od jevrejskog stanovništva našao se u Vatikanu, odakle je tajno, deo po deo, slat u Španiju i Argentinu. Ova “transakcija” ustaškog glavešine i Vatikana dokumentovana je u spisu od 21. oktobra 1946. godine, koji je potpisao Amerikanac Emerson Biglou.

Foto: Wikipedia/Starcevicanac

Foto: Wikipedia/Starcevicanac

Tajna dokumenta se lagano otvaraju, za šta je zaslužna CIA, pa mnoge tajne izlaze na videlo. Zato više nikoga i ne čudi da su Amerikanci odmah nakon Drugog svetskog ratapostali zaštitnici bivših nacističkih zločinaca. Pavelić je 6. maja 1945. godine uspeo da pređe sa porodicom u Austriju – u američku okupacionu zonu.

Tamo je dobio lažne dokumente na ime peruanskog državljanina don Pedra Gonera. On je tako postao peruanski sveštenik, a uz podršku Amerikanaca prebačen je u Italiju. Od 1957. godine našao je utočište kod španskog fašiste Frančeska Franka. I njemu su Amerikanci, očigledno godinama pomagali i davali utočište.

Foto: ushmm.org

Foto: ushmm.org

Ipak, pre toga dolazi do velike krađe srpskog i jevrejskog zlata od strane ustaša.Britanski komandosi su 1945. godine zapenili 150 miliona franaka hrvatskih fašista, dok su ovi pokušavali da ih prebace preko švajcarsko-austrijske granice, a o tome je 1998. godine pisao i američki list “Ju-Es njuz end vorld ripot” (U.S. News and World Report).

Srbija je nakon Drugog svetskog rata bila u teškoj ekonomskoj krizi, a tome je svakako doprinela i činjenica da joj je veliko bogatstvo čudnim “transferima” dospelo u Vatikan.

Foto: David Iliff, graur razvan ionut

Foto: David Iliff, graur razvan ionut

Interesantno je da, ukoliko vrednost uzetog zlata izračunamo u današnjoj valuti, dolazimo do činjenice da su ustaše od Srba ukrale preko deset milijardi švajcarskih franaka. Ako je 1944. godine cena za uncu zlatnih “zaliha” ustaškog glavešine Pavelića iznosila 35 dolara, danas je to – 1.600 dolara.

Ono što je još zanimljivije je da Amerikanci ne isključuju mogućnost da Vatikan čuva to zlato, samo što je, naravno, nemoguće očekivati od nekog, pa ni od Vatikanske banke, da prizna da je zarađivla na nesreći drugih, pa makar to bilo i tako davno.

Da li će se, ukoliko zlato još uvek postoji, ikada pokrenuti pitanje njegovog vraćanja, teško je reći. Ono sa čime se, za sada, možemo jedino zadovoljiti je činjenica da istina uvek nađe svoj put.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u