Društvo

OPREZ Manijaci nas gledaju 24 časa dnevno

Objavljeno: 23.09.2014 | 00:15Izvor: Blic

Međunarodna hakerska grupa presrela je 313 sigurnosnih i veb kamera iz Srbije čiji se zapisi emituju uživo.

Hakovano je više od pola miliona kamera iz čak 154 zemlje sveta, a žrtve su svi korisnici koji na svojim uređajima nisu promenili fabrički podešene sigurnosne kodove (na primer: admin) i šifre (12345).

  Gledaju vas dok radite, jede, pijete kafu, kupujete...

Sajt čiju adresu nećemo objavljivati zbog zaštite podatka o ličnosti svoj bizarni sadržaj opravdava činjenicom da na taj način želi da ukaže korisnicima na greške koje čine prilikom upotrebe uređaja za snimanje.

Niš

Hakovane kamere u Srbiji neprekidno emituju zapise sa najrazličitijih mesta - od privatnih stanova, firmi i lokala do pogrebnih preduzeća.

  Na snimcima se tako mogu gledati pojedinci u svojim stanovima, zaposleni u kancelarijama, kupci po prodavnicama ili gosti nekih lokala.

Naročito je zabrinjavajuće to što su među ovim snimcima i oni s kamera unutar kuća i stanova, pa bi vrlo lako moglo da se desi da se neko od nas ugleda na sajtu u potpuno intimnim izdanjima - razgolićeni u dnevnoj sobi, na primer.


Da niko nije bezbedan, potvrđuje i činjenica da sajt emituje snimke kamera postavljenih na ulicama i drugim javnim mestima. Majke koje dovode decu u obdaništa ili učenici u školama takođe su žrtve neometanog špijuniranja.

Sombor

Beskrupuloznost hakera posebno se ogleda u tome što sa sajta nisu izostale ni kamere koje nadgledaju nepokretne i bolesne starce, bebe u krevecima, pa čak i dešavanja u pogrebnom preduzeću.

Hitno Zakon o video-nadzoru

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da je ovaj slučaj još jedna opomena da je Srbiji neophodan zakon o video-nadzoru.


- Zakon bi umnogome doprineo tome da se ovakve zloupotrebe privatnosti svedu na minimum. Lično sam to inicirao, ali se i dalje ništa ne rešava - rekao je poverenik.

Iako su mnoge države pokrenule istragu, sajt i dalje radi, a dnevno ga posećuje hiljade ljudi. Stručnjaci apeluju na građane da promene fabričke kodove i šifre, jer je to jedina zaštita od ovog napada.

Neka gledaju

Ekipa “Blica” identifikovala je jednu presretnutu kameru iz Srbije koja je postavljena u poznatom beogradskom lokalu brze hrane. Na snimku se video radnik koji je čistio roštilj. Juče smo ga zatekli na istom mestu i pokazali mu njegov “radni” portret sa sajta.

- Može da me gleda ko hoće. Međutim, ova kamera bi trebalo da ima sasvim drugu namenu, pa ću o ovome morati da obavestim gazdu - rekao je iznenađeni radnik Marko J.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u