Društvo

OGORČENI SIN TUŽI LEKARE ZBOG SMRTI MAJKE: Lečili je od astme, a umrla od tromba!

Objavljeno: 28.02.2017 | 14:04Izvor: Kurir

Majka je ležala na grudnom i od 26. decembra se žalila na bolove u stomaku. Lekari nedelju dana nisu hteli da zovu hirurga, priča sin Sreten

Lozničanin Sreten Đokić podneo je krivičnu prijavu protiv N. N. lekara sa grudnog odeljenja lozničke Opšte bolnice Osnovnom javnom tužilaštvu u Loznici jer smatra da su u lečenju njegove pokojne majke Rade (66) iz Krupnja načinjeni propusti.

Sreten kaže da je njegova majka tokom decembra prošle godine ležala u bolnici zbog opstrukcije pluća i astme i da joj se zdravstveno stanje popravljalo. Onda se od 26. decembra svakodnevno lekarima žalila na bolove u stomaku, koji su bili sve jači.

- Lekari na grudnom odeljenju su mi rekli da je to virus, da ona više nije slučaj za njih i da što se tiče pluća, može kući. Međutim, kreću nesnosni bolovi u stomaku, a dežurni lekar ponavlja da je to virus, da je majci stomak mekan i da je sve u redu. Majka 31. decembra ima neizdržive bolove, pitao sam za ultrazvuk, tražio da je pregleda hirurg, ali mi je rečeno da ne može ultrazvuk pošto je režim vikenda, Nova godina je, i ponovo su tvrdili da je to virus. Tek 2. januara dežurni lekar zove hirurga i posle pregleda i rendgena majka je kao hitan pacijent premeštena na intenzivnu negu hirurgije, a brat i ja smo je odneli u invalidskim kolicima jer nije mogla da hoda. Hirurg je kazao da je ona u veoma lošem stanju, životno ugrožena, da joj je možda pukao čir ili krvni sud u crevu - priča Sreten.

Životno ugrožena

Predložio je, kako tvrdi, da bude upućena u Beograd, ali mu je rečeno da ne bi preživela ni do Šapca i pitali su ga da li pristaje da je ‚‘otvore‘‘, jer je to vrlo rizično. Rada je operisana 4. januara i istog dana u 16.40 preminula je na odeljenju intenzivne nege.
- Hirurg mi je rekao da je odstranio oko 170 centimetara tankog creva pošto je već istrulilo, da ga je prespojio, te da je u stomaku bilo dosta tečnosti i da je operacija bila teška i komplikovana. Objašnjeno mi je da je tromb zatvorio tanko crevo. Majka je došla zbog astme, a umrla je zbog problema u stomaku iako je sve vreme bila pod nadzorom lekara - ističe Sreten.

Ko je kriv za smrt

Navodi da je krivičnu prijavu podneo protiv N. N. lica s grudnog odeljenja.
- Oni nisu preduzeli šta je trebalo iako je majka danima imala bolove pa je na hirurgiju dovedena kao životno ugrožena. Ne može 170 centimetara tankog creva da istruli za pet minuta, da su na grudnom reagovali pravovremeno, možda bi mi majka bila živa. Očekujem da Tužilaštvo utvrdi da li je u pitanju nečiji nemar, neznanje ili nešto treće - kaže Đokić. Dodaje da se nije obraćao direktoru te bolnice, ali jeste Ministarstvu zdravlja, odnosno zdravstvenoj inspekciji pritužbom na rad lekara sa grudnog odeljenja i zahtevom za spoljašnji nadzor.

Dr Zoran Kovačević, v. d. direktora lozničke bolnice, kaže da je upoznat s podacima iz istorije bolesti i medicinskom dokumentacijom:
- Na osnovu toga sam odlučio da se pokrene vanredni unutrašnji stručni nadzor. Mislim da ima dovoljno elemenata za pokretanje takvog mehanizma. Potrudićemo se da to uradimo u roku od sedam do deset dana.

Ukleta ustanova
U ISTOJ BOLNICI LEČEN I MALI RADENKO

U lozničkoj bolnici, ali na odeljenju ortopedije, nesavesno je lečen i Radenko Nikodinović (8), koji je preminuo 8. oktobra od sepse, koja je nastupila nakon što je polomio ruku pri padu s tobogana. Ministarstvo zdravlja podnelo je krivičnu prijavu protiv ortopeda dr Dobrivoja Bojanića i postupak pred sudom je u toku.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u