Društvo

Ognjanovići za sebe uzeli desetine hiljada evra?

Objavljeno: 25.12.2014 | 12:30Izvor: Telegraf.rs

Istragom je utvrđeno da su roditelji male Tijane Ognjanović imali dva računa, jedan u Srbiji, drugi u Americi, na koja su uplaćivali pare, a pokazalo se i da su se pojedini dobavljači "ugrađivali" u cenu opreme koju su oni kupovali za Institut za majku i dete

Policija je završila istragu u slučaju “Ognjanović” i predala sve dokaze Višem javnom tužilaštvu koje sada treba da odluči da li će podići optužnicu zbog sumnje u zloupotrebu humanitarnog novca, saznaje Politika iz krugova bliskih pravosuđu.

- Ognjanovići su na informativnom razgovoru u MUP-u Srbije krajem 2013. godine rekli da nemaju račun u inostranstvu, ali pokazalo se da to nije tačno.Utvrđeno je da postoji račun na ime Jelene Ognjanović koji je otvoren u leto iste godine u Dž. P. Morgan Čejs, na kojem ima više desetina hiljada dolara, a sumnja se da postoje i drugi računi sa novcem – naveo je izvor blizak pravosuđu.

Kako ovaj list nezvanično saznaje, postoje i druga neslaganja između izjava Ognjanovića datih u policiji 2013. godine i onog što su utvrdili nadležni u istrazi sprovođenoj od jula ove godine.

Policija je prikupila sve dokaze u ovom slučaju još pre skoro dva meseca i još tada je predala kompletnu dokumentaciju tužilaštvu koje nije pokrenulo postupak zbog štrajka advokata. Međutim, ova infomacija kao ni to dokle se stiglo u istrazi slučaja juče nije mogla da se proveri u Višem javnom tužilaštvu.

Podsećamo, istraga u slučaju “Ognjanović” počela je krajem juna ove godine, zbog sumnje u malverzacije s humanitarnim novcem prikupljenim u proleće 2013. kako bi mala Tijana otišla u Ameriku na transplantaciju srca.

Devojčica operaciju nije dočekala i umrla je u julu u bolnici u Hjustonu, a zakonski naslednici novca prikupljenog u dobrotvornim akcijama širom Srbije početkom decembra prošle godine postali su njeni roditelji Nebojša i Jelena Ognjanović. Za malu Tijanu je prikupljeno ukupno 2,66 miliona evra, a od tog novca milion evra je potrošeno na njeno lečenje u toj bolnici od maja do jula prošle godine i intervencije koje su obavljene u tom periodu.

Ognjanovići su Institutu za zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić” poklonili kupovinom aparata i opreme 1,2 miliona evra, a i dalje imaju ostatak od 440.000 evra, iako su pre godinu dana obećali da će sav novac pokloniti u humanitarne svrhe.

U višemesečnoj istrazi policija je proveravala sve tokove prikupljenog novca, račune na koje su pare uplaćivane i za šta su trošene. Istraga je pokazala da su se pojedini dobavljači “ugrađivali” u cenu opreme koju su Ognjanovići kupovali za institut i na taj način “zaradila” čak 323.000 evra humanitarnog novca koji su građani Srbije dali da bi maloj Tijani produžili život.

Iako je tokom leta i jeseni na informativan razgovor pozvano više od dvadesetak osoba koje su bile u kontaktu sa Ognjanovićima, ili na bilo koji način bile povezane sa humanitarnim novcem, Nebojša i Jelena, nisu ponovo saslušani. Ipak, u policiji nisu želeli ni da potrvrde Politici, ali ni da demantuju ovu informaciju.

- Sada je na tužilaštvu da odluči da li će pokretati krivični postupak zbog sumnje u zloupotrebu humanitarnog novca, ali i pranje para. Tužilaštvo treba da traži međunarodnu pravnu pomoć iz Amerika kako bi se utvrdilo da li je za višemesečno lečenje devojčice u bolnici u Hjustonu zaista potrošeno milion evra, iako transplatacija nije obavljena – naveo je izvor bizak pravosuđu.

Laicima zaista zvuči neverovatno da je lečenje u Americi toliko koštalo, s’obzirom na to da su u slučaju male Ljubice Adamić, koja se uspešno oporavlja posle transplatacije srca koja je izvedena u avgustu 2013. u AKH klinici u Austriji, presađivanje srca, ali i jednogodišnje lečenje devojčice u bečkoj bolnici koštali malo više od 130.000 evra.

Nebojša i Jelena Ognjanović su nekoliko puta u poslednjih godinu i po dana, od kada im je preminula ćerka, bili prozivani u javnosti da vrate novac koji je zakonski pripao njima, jer kako je navođeno, pare suprikupljali građani Srbije kako bi pomogli jednom detetu i trebalo je da se namene kao pomoć drugoj teškoj oboleloj deci.

Kako bi sistemski rešila problem porodica čija su deca teško obolela i spas mogu da nađu samo u inostranstvu, ali i stala na put bilo kakvim malverzacijama u vezi sa novcem prikupljanim u humanitarnim akcijama, država je nedavno osnovala fond za lečenje dece u inostranstvu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u