Društvo

ODLOŽENO MATERINSTVO HIT U SRBIJI! Jajne ćelije zamrznulo najmanje 1.000 žena!

Objavljeno: 08.02.2016 | 12:46Izvor: medio.rs

Lepši pol se na taj poduhvat odluči između 25. i 30. godine, da bi kasnije rađale decu. Razlog je karijera ili to što nemaju partnera

Najmanje 1.000 žena u Srbiji u toku jedne godine zamrzne svoje jajne ćelije, tvrde lekari! Kako navode ginekolozi, pripadnice lepšeg pola to rade između 25. i 30. godine, a majčinstvo najčešće odlažu zbog karijere ili zato što nemaju partnera.

Cena jedne zamrznute jajne ćelije i njenog održavanja je 200 evra. A kako je potrebno zamrznuti najmanje tri do pet ćelija, žene koje se odluče za ovaj zahvat za to plaćaju od 600 do čak 1.000 evra.

Milivojević: Potomstvo na poslednjem mestu

Public

Psihoterapeut dr Zoran Milivojević ističe da danas svi jure uspeh, a o roditeljstvu misle posle 30. godine.
- Današnjim devojkama cilj je da sve urade do 35. godine i da postanu majke. Ali, one ne razmišljaju da to ne može preko noći. Plodnost slabi, ali i pronalaženje partnera. Onda nastane frka, panika, pa traže moju pomoć. Jajne ćelije obično zamrznu lepe žene, kulturne, poslovno ispunjenje, situirane. One koje su sve želele da "obave", pa da onda postanu majke -otkriva dr Milivojević.

Zvaničnih podataka o tačnom broju žena u Srbiji koje se odluče na ovaj korak nema. Lekari navode da, s obzirom da se ovaj proces obavlja u gotovo svakoj ginekološkoj ustanovi (državnoj i privatnoj), broj žena koje zamrzavaju jajne ćelije poslednjih par godina meri se hiljadama.

Direktorka GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić potvrđuje da ne postoji zvanična brojka urađenih intervencija zamrzavanja jajnih ćelija.

- Sigurno je da ih poslednjih godina ima više od 1.000. Problem je što svaki centar ima podatke za sebe i teško je napraviti pravu procenu. Kod nas dolaze i žene čak iz Praga da zamrznu svoje jajne ćelije - otkriva dr Rakić.

Ona, ipak, smatra da trend odlaganja materinstva nije dobar i upozorava na rizike koji čekaju žene koje se odluče za trudnoću posle 35. godine.

- Mlade devojke gledaju da se zaposle i da napreduju, a za to vreme biološki sat otkucava. Moje kolege i ja se stalno trudimo da ih odvratimo od zamrzavanje ćelija i da im predočimo raznorazne rizike koje nosi trudnoća u poznim godinama - naglašava naša sagovornica.

Kako objašnjava, četiri od pet žena koje zatrudne u tom životnom periodu imaju problem.

- To su najčešće povišen pritisak, dijabetes, ali i visok procenat rizika od nastanka ozbiljnijih oboljenja kod deteta, kao što je Daunov sindrom - upozorava dr Rakić.

SAVO BOJOVIĆ
SEKSOLOG

U životu sve vredi onoliko koliko mu damo na značaju. Tako je i sa karijerom, roditeljstvom, bogatstvom... Da li je zamrzavanje ćelija vredelo ili ne, žena će znati tek kada odluči da postane majka.

Međutim, Olja P. (30) iz Novog Sada razmišlja drugačije. Olja je pre tri godine dala na čuvanje svoje jajne ćelije.

- Zbog visoke pozicije u jednoj kompaniji koju sam dobila sa 26 godina, nisam mogla da mislim na decu i brak. Rešila sam da zamrznem svoje jajne ćelije na jednoj beogradskoj klinici. Za dve do tri godine, kada napunim 33, sigurna sam da ću uspeti da uskladim svoje poslovne obaveze i ostvarim se kao majka - veruje Olja.

Da je zamrzavanje jajnih ćelija postala uobičajena stvar i kod žena u Srbiji ističe direktor Specijalne ginekološke bolnice "Beograd" dr Slobodan Radulović.

25 do 30. godina starosti žene odlučuju da zamrznu jajne ćelije
35. godina kada najčešće odlučuju da odmrznu ćelije i rađaju
40. godina žene je granica pre koje lekari savetuju trudnoću

- Svakodnevno raste broj žena koje dolaze na ovaj zahvat. Najčešće žele da odlože majčinstvo zarad posla ili traženja partnera. Idealan period da se upotrebe zamrznute ćelije je pre 40. godine, što znači oko 35. godine. Ali sve zavisi od volje pacijentkinje. Cena po jednoj jajnoj ćeliji je 200 evra - priča dr Radulović.

Kako ističe, procedura zamrzavanja je vrlo jednostavna.

- Ono što je najbitnije jeste da ne postoji razlika u kvalitetu između sveže i zamrznute ćelije i nema bojazni da će se nešto iskomplikovati. Pomoću stimulacionih injekcija idealno bi bilo da se napravi od tri do pet jajnih ćelija, a to zavisi od godina pacijentkinje. Zatim se one izvade iglom, zamrznu i čuvaju - navodi direktor bolnice "Beograd".

Prema njegovim rečima, kada se žena odluči za ulogu majke, kreće se sa pripremom materice pomoću tableta.

- Ćelije se odmrzavaju, uzima se partnerova sperma i veštački se obavlja oplođenje. Dobijeni embrioni se ubrizgavaju u matericu i time je procedura završena - objašnjava naš sagovornik.

Uslovi zamrzavanja i čuvanja ćelija

Public

Specijalista ginekologije i akušerstva iz Specijalne bolnice za ginekologiju "Jevremova" dr Zoran Stanković objašnjava kako se i u kojim uslovima čuvaju jajne ćelije.
- Čuvaju se u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima, i za tu svrhu predviđenim kontejnerima na temperaturi od oko minus 180 stepeni Celzijusa. Ne postoje precizna ograničenja po pitanju vremena tokom kog jajne ćelije mogu da budu sačuvane, ali se preporučuje da to ne bude duže od deset godina - priča dr Stanković.

Informer.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u