Društvo

OD RAKA DOJKE godišnje umre oko 1.700 žena

Objavljeno: 20.03.2017 | 12:59Izvor: medio.rs

Lekari ističu da je skrining veoma važan za preventivu.

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli nešto manje od 4.000 žena, a registruje se oko 1.700 smrtnih ishoda od te bolesti, izjavila je danas v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

Ona je povodom obeležavanja Nacionalnog dan borbe protiv raka dojke, 20. marta, rekla  da uprkos toj poražavajućoj statistici u prethodnih 15 godina imamo blagi pad broj žena koje obolevaju i umiru od raka dojke.

- To su pozitivini podaci i treba sistemski da radimo na organizovanom skriningu i pozivanju žena na preglede - naglasila je Jovanović.

Ona je rekla da je veoma važna skrining mamografija i da bi žene koje imaju između 50 i 69 godina trebalo jednom u dve godine da obave taj pregled.

- Kada prođu dve godine one će ponovo biti pozvane. Veoma je važno i da mlađe žene svoje preventivne preglede posećujući lekare opšte medicine i specijalistu ginekologije obave kroz ultrazvučne preglede ili palpacijom, što će učiniti sam lekar. To treba da se uradi najmanje jednom godišnje - navela je Jovanović.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u