Društvo

OD DOKTORA NAUKA DO ZEMLJORADNIKA: Evo kako izgleda PROFIL PEDOFILA u Srbiji!

Objavljeno: 29.01.2015 | 08:16Izvor: Telegraf.rs

Internet je postao statusni simbol, pa deca nemaju jedan već dva profila. A na tim profilima ostavljaju sve svoje podatke - od imena prezimena, godišta i škole, pa čak i brojeve telefona

U Srbiji ne postoji jedinstveni profil pedofila na internetu, jer je bilo slučajeva da decu zlostavljaju od doktora nauka do zemljoradnika, kaže za RTS načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal Saša Živanović.

Saša Živanović je rekao da deca ostavljaju i suviše podataka na društvenim mrežama, ali da bi se rešio problem pedofilije na internetu mora da se uključi čitavo društvo.

– Prioritet MUP-a je zaštita dece i maloletnika. Od 2010. su 102 osobe procesuirane, ali ovde je reč samo o našem odeljenju. A kada je reč o Ministarstvu unutrašnjih poslova, reč je sigurno i o većem broju – kaže Živanović.

U poslednjoj akciji šest osoba je uhapšeno, podseća Živanović i dodaje da su kod njih nađene eksplicitni sadržaji u kojima su zastupljena deca tri ili četiri godine pa sve do maloletničkog uzrasta.

Živanović ističe da je svakako Marijin zakon doprineo proaktivnijem pristupu, ali i da MUP ima sa privatnim sektorom neku vrstu saradnje koja omogućava praćenje internet domena na kojima se nalaze dečji sadržaji.

MASOVNO HAPŠENJE PEDOFILA U SRBIJI: Uhapšeno 5 osoba zbog dečije pornografije!

Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Na podsećanje da se u poslednjoj akciji među uhapšenima nalaze i dva povratnika, Živanović podvlači da bi za rešavanje problema pedofilije na internetu svakako trebalo da se konsultuju i stručnjaci poput psihologa ili psihijatra koji bi trebalo da rade sa pedofilima.

Napominje da i pored opsežnih analiza ne postoji jedinstveni profil pedofila na inetrnetu, i dodaje kako su se susretali sa slučajevima pedofila od doktora nauka do zemljoradnika.

– Internet je postao statusni simbol, pa deca nemaju jedan već dva profila. A na tim profilima ostavljaju sve svoje podatke – od imena prezimena, godišta i škole, pa čak i brojeve telefona – ukazuje Živanović i dodaje da svi ovi podaci svakako pomažu internet predatorima da decu žrtve lakše lociraju.

Sada je svakako neophodna pojačana edukacija i dece i nastavnog osoblja za bezbedno korišćenje interneta i dodatnu zaštitu, zaključuje načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u