Društvo

OD 1. JANUARA KAFIĆI ĆE BITI DUPLO SKUPLJI! Evo u kojim će delovima Beograda cene biti PAPRENE (MAPA)

Objavljeno: 31.12.2016 | 13:07Izvor: Telegraf.rs

- Pretpostavljam da će i kod nas da poskupi piće jer najam diktira i cene usluga, ali ne bih znao da vam kažem za koliko će poskupeti. Moraćemo da podignemo cene jer od toga zavise, kako naše plate, tako i gazdina

Gradski parlament usvojio je Odluku kojom je utvrđeno da se zakupnine za lokale i magacine koji su razvrstani u ekstra zonu uvećaju za 50 odsto, osim za lokale u kojima se obavlja zanatska delatnost, umetničke galerije, kao i za lokale i magacine koji se nalaze u pasažu.

Kafedžije i ugostitelji su pokrenuli postupak da se ova odluka promeni, a kod mnogih će i cene usluga biti veće baš zbog toga.

Jedan od zaposlenih u kafeu Victoria station (Vagon) kaže da još nisu dobili odluku o poskupljenju, ali da je čuo za nju.

– Pretpostavljam da će i kod nas da poskupi piće, jer najam diktira i cene usluga, ali ne bih znao da vam kažem za koliko će poskupeti. Moraćemo da podignemo cene, jer od toga zavise, kako naše plate, tako i gazdina.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Branko Bogdanović, direktor “Pica Pomodoro doo” je u grupi onih koji nisu za to da zbog najma poskupe i usluge.

– Ono što su napravili je van pameti. Oni su bukvalno preko noći odštampali fakture i poslali nama ugostiteljima. Već su bili podigli najam za 50 odsto, a sa još 50 odsto poskupljenja za ekstra zonu, plaćaćemo 100 odsto više nego pre mesec dana.

- Umesto 20.000 dinara mesečno za 25 kvadrata prostora, plaćaćemo više od 40.000. Čuo sam čak da je Udruženje ugostitelja pokrenulo postupak da se odluka revidira. Nećemo podizati cene jer je to samo jedna od 300 stavki, ali da nije fer, nije – izričit je Bogdanović.

Foto: Promo

Foto: Promo

Oni koji, poput “Live active caffe-a” uzimaju objekat u podzakup, će verovatno bolje da prođu.

– Mi prostor uzimamo u zakup od privatnog lica, a ne od grada, tako da nećemo menjati cene – kaže administrativna radnica “Lie active caffe-a” Slavica Urošević.

Ima i onih koji ništa o tome ne znaju, ali se nadaju naboljem.

Foto-ilustracija: FeeDigitalPhotos/bplanet,Telegraf

Foto-ilustracija: FeeDigitalPhotos/bplanet,Telegraf

– Nismo dobili obaveštenje o povećanju cene zakupa poslovnog prostora. Na cenu ugostiteljskih usluga uticaće dosta faktora, a bitan među njima je i cena zakupa lokala ukoliko je isti u zakupu.

- Mi se nadamo da će uslovi na tržištu ostati stabilni i nepromenjeni i da nećemo biti primorani na korekciju cena naših proizvoda i usluga naviše, kako u restoranu “Mornar”, tako i u ostalim objektima koji rade u našem sastavu – uveren je direktor Višnjica restorana Igor Ratković.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Prema Odluci, poslovni prostor koji se nalazi na uglu dve ulice koje su razvrstane u različite zone, a ima ulaz iz obe ulice, razvrstava se u višu zonu.

Isto tako, kada se u neposrednoj blizini poslovnog prostora izvode radovi na infrastrukturi čiji je investitor grad ili preuzeće čiji je osnivač Beograd zbog kojih je zakupcu znatno otežano ili onemogućeno obavljanje delatnosti, za vreme trajanja radova se iznos zakupnine umanjuje za 90 odsto.

Procena je da će se sprovođenjem odluke sadašnji prihodi koji se ostvaruju davanjem u zakup poslovnog prostora grada Beograda realno uvećati za oko milijardu dinara u 2017. godini.

Ekstra zona poslovanja (prema sajtu overa.rs)

Stari deo Beograda

Od raskrsnice ulica Pariske i Gračaničke, Gračanička, Rajićeva, Cara Lazara, Maršala Birjuzova do Sremske, preko tunela stepeništem do Prizrenske, Prizrenska, Kraljice Natalije, Masarikova, Resavska, Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjina, Kralja Milutina, Birčaninova, Bulevar Oslobođenja, Kneginje Zorke, Makenzijeva, Alekse Nenadovića, Njegoševa, Svetozara Markovića, Mišarska, Resavska, Krunska, Andrićev venac, Kralja Milana, Dragoslava Jovanovića, Dečanska, Braće Jugovića, Kralja Petra I, Zmaja od Noćaja, Cara Uroša, Cincar Jankova, Pariskom do raskrsnice sa Gračaničkom.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Novi Beograd

Od raskrsnice Bulevara Nikole Tesle i ulice Ušće, ulicom Ušće, Milentija Popovića, Bulevar Arsenija Čarnojevića, Vladimira Popovića, u produžetku ulice Vladimira Popovića planiranom saobraćajnicom preko bloka 20 do raskrsnice sa Bulevarom Mihaila Pupina, dalje Bulevarom Nikole Tesle do raskrsnice sa ulicom Ušće. Ova zona obuhvata blokove 16, 19 i 20.

Prvi red objekata uz Bulevar Mihaila Pupina od broja 85a (uključujući taj broj) do Antifašističke borbe, Antifašističke borbe, Bulevar Zorana Đinđića, Španskih boraca do Bulevara Mihaila Pupina, prvi red objekata uz Bulevar Mihaila Pupina do broja 117a (uključujući taj broj). Ova zona, obuhvata blok 26 i delove blokova 21 i 30.

Od Bulevara Nikole Tesle, ulicom Trešnjin cvet, Bulevar umetnosti, Bulevar Zorana Đinđića, prolazom iza objekta „Merkator“ do Bulevara Mihaila Pupina, Bulevar Mihaila Pupina, Aleksinačkih rudara do Bulevara Nikole Tesle. Ova zona obuhvata blok 11a i deo bloka 31.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u