Društvo

NOVI BEOGRAD: Od močvare i spavaonice do najmodernijeg dela grada

Objavljeno: 22.09.2014 | 22:47Izvor: Telegraf.rs

Od "spavaonice" do modernog poslovnog centra, Novi Beograd je prešao dug put. Telegraf vam otkriva kako je ovaj deo grada postao centar urbanog života

Istorija Beograda je veoma bogata i krije mnoge zanimljive priče koje su često nepoznate i mnogim starim Beograđanima. Jedna od takvih zanimljivosti jeste da je teritorija današnjeg Novog Beograda nalazila močvarna šuma. Telegraf vam otkriva šta je sve obeležilo poslednjih 7 decenija i kako je divlje prostranstvo postalo centar urbanog života.

Prvi istorijski podaci o Novom Beogradu potiču još iz 18. veka, a njegova izgradnja počela je u međuratnom periodu, tridesetih godina prošlog veka. Urbanizaciju ovog dela Beograda prekinuo je Drugi svetski rat.

Foto-ilustracija: Wikipedia

Foto-ilustracija: Wikipedia

Prvi objekti koji su izgrađeni na teritoriji današnjeg Starog Sajmišta, za vreme rata su pretvoreni u logore, poznatije kao “spavaonice” u kojima je nastradao veliki broj Jevreja. Istorija pokazuje da je Beograd među prvima mogao da se “pohvali” da je “očišćen od Jevreja”.

Današnji “grad u gradu”, pretvoren je u najveće gradilište u bivšoj Jugoslaviji za samo tri godine od završetka rata.

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

Samo tokom prve tri godine, više od 100.000 radnika i inženjera iz cele Jugoslavije je radilo na izgradnji. Većinu radne snage su činili stanovnici iz seoskih područja, pa su čak i srednjoškolci i studenti.

- U to vreme nisu postojale odgovarajuće mašine, a radnici su morali da ulože daleko više rada da bi realizovali izgradnju, zato je bilo potrebno da se u izgradnju uključi daleko više ljudi. Zbog nepostojanja odgovarajuće tehnike, mešanje betona i nošenje peska, kao i mnogi drugi manevri su morali da se rade ručno, dok su za prenos i dizanje velikih tereta korišćene konjske zaprege – kaže Dejan Jovanović, slobodni istorijski istraživač.

Tri godine posle Drugog svetskog rata, napravljeni su temelji Novog Beograda koji danas poznajemo. Objekti su nicali velikom brzinom, a zatim je 1952. osnovana opština Novi Beograd, što je bio prvi veliki korak u urbanizaciji ovog dela prestonice.

Foto: Facebook / Stare slike Novog Beograda

Foto: Facebook / Stare slike Novog Beograda

Mnogi Novobeograđani smatraju da je ovaj deo grada oslikava jednu celu epohu i da na najbolji način prikazuje razvoj našeg grada.

- Nikad se ne bih preselio. Novi Beograd je najbolji deo grada jer ima mesta za sve! Ranije je na Novom Beogradu živelo daleko manje ljudi, nekako je bio pust, ali je vremenom postao urbano mesto za život. Ne morate da pređete most, ovde imate sve: tržne centre, prodavnice, bolnice, škole, uspešne firme… Ako živite u ovom delu grada, onda zasigurno znate da živite – kaže ponosni sugrađanin B. Š. iz 38. bloka.

Novi Beograd

Foto: wikipedia.org/Михајло Анђелковић

Arhivi pokazuju da su prve stambene zgrade bile izgrađene u blizini Tošinog bunar. U isto vreme je izgrađen i kompleks Studentskog grada, pa su time bile zadovoljene stambene potrebe studenata rastućeg Univerziteta u Beogradu koji su dolazili iz svih delova Jugoslavije.

“Grad u gradu” na mestu najvećeg “rečnog poljupca” danas predstavlja značajan deo grada, a dokaz tome su mnoge firme i manifestacije koje okupljaju urbanu gradsku elitu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u