Društvo

NOA, NOEL, NIA: Verovali ili ne, ova imena Srbi danas daju svojoj deci!

Objavljeno: 18.04.2015 | 15:40Izvor: Telegraf.rs

Nikola, Marko, Marija, Ana i Aleksandra dobili su konkurenciju. Upoznajte Mariju Magdalenu, Andreja Juraja, Aleksandra Kristofera i Ramonu Doroteu, kao i Kozmu, Isaka, Čengea, Fionu, Evelin, Adelinu i Belu

Opšti je trend da Srbi deci daju strana imena. Nia, Noel, Nika, Atina, Noa, samo su neka od njih. Zbog čega? Nemamo pojma. Hoćemo da se razlikujemo, pa hajde da se razlikujemo bar po imenu, ako ništa drugo.

Sve je počelo sa srpskim VIP selebritijima, a završilo se tako što po parkovima sve češće čujemo roditelje kako uzvikuju: ” Noaa, Noaa, dođi ovamo”! U trenutku se zapitaš šta nije u redu, šta je tu čudno, ali čudno je. Za Srbiju je čudno.

Milena Kragić iz opštine Zvezdara pojašnjava ovaj fenomen.

– Postoji sličan trend u Srbiji. Ima primera neobičnih imena, ali mi tu ne možemo ništa. Prošle nedelje imali smo neobično imeStribor za dečaka. Pa TalijaVilina, takođe neobična imena, ali nemaju strano poreklo – naglašava naša sagovornica.

Ona dodaje da srpski zakon nema ograničenja po pitanju davanja imena deci, sem da puno ime i prezime ne sme da sadrži više od četiri reči – po dve u imenu i dve u prezimenu. Ime se neće odobriti samo ako je pogrdno.

A kako onda opravdati ime Rumena Guzica, ako nisu dozvoljena pogrdna imena?  Neko je odlučio da ionako škakljivom prezimenu doda i sočno ime, pa da utisak bude potpun.

– Imali smo imena kao što su Kenan i Sulejman. Pre par godina jedna devojčica dobila je imeNikodima, a imena Srna i Iskra su danas manje-više uobičajena. Imamo par dečaka koji se zovu Njegoš, ali i Kozma i Isak. Među imenima koja se pojavljuju su i Kijara, Zoe, ali i Evelin, Adelina i Bela, a od mađarskih karakteristična su Čenge i Fiona. Ima i neuobičajenih spojeva dva imena poput Marija Magdalena, Andrej Juraj, Aleksandar Kristofer i Ramona Dorotea – dodaje naša sagovornica.

Iz Zavoda za statistiku nemaju informacije o neobičnim, već samo o najčešćim srpskim imenima. Iz njihovog registra smo saznali da su najčešća srpska imena i dalje Nikola, Marko, Marija, Ana i Aleksandra.

Kako stvari stoje s našim poznatim zvezdama?

Pevačica Ana Štajdohar dala je svojoj ćerki ime Nia, što u prevodu znači “smisao”. Za KarleušinuAtinu i Niku već svi znaju. Najmaštovitiji bio je Čeda Jovanović koji je sinu dao ime Mihajlo Lajf (Život) ćerki Jana Hart (srce) Zora Fejt ( vera) i Anđelija Fej.

Književnica Isidora Bjelica dala je deci ime Lav Gligorije i Vila Evanđelina.

Kao što vidite, zvezde dominiraju u davanju imena deci. A njima inspiraciju daje Holivud. A u Holivudu i da se zoveš shit bilo bi normalno.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u