Društvo

NEVERICA Kako je Smederevo reagovalo na vest da je najpovoljnije za život

Objavljeno: 01.09.2014 | 12:55Izvor: Blic

Informacija Republičkog zavoda za statistiku da je Smederevo najbolji grad za život u Srbiji najviše je iznenadila - same Smederevce.

U Smederevu je najpovoljniji odnos prosečne zarade i neto potrošačke korpe, što znači da se upravo u ovom gradu najlakše u Srbiji namiruju osnovne potrebe. 
Ovako je glasila informacija Republičkog zavoda za statistiku koju su u subotu i nedelju preneli svi mediji.

- Više od 5.000 porodica je obezbeđeno jer je, uz vanredne napore Vlade i premijera, „Železara“ radila. Finska kompanije PKC je zaposlila 220 ljudi, za dve godine tu treba da radi 1.500, belgijski “Meteh” je primio nove radnike, uskoro treba da stignu i Italijani... Zaposlili smo sve mlade lekare i stomatologe sa biroa, sve profesore fizičkog, pomagali smo samohrane majke, ostale ugrožene. Trudili smo se da svi imaju normalne uslove - objašnjava Avramovićeva otkud Smederevo na vrhu liste.

Međutim, da je statistika tačan zbir ali najčešće s namerom iz konteksta izvučenih pojedinačnih podataka smatra Andreja Pavlović, šef opozicione odborničke grupe DS, inače matematičar po struci.

- Moram da priznam, lepo mi je bilo kada sam pročitao naslov, ali brojke su jedno, a suština naših života nešto sasvim drugo. Prosečna plata u privredi ovde je nešto iznad 30.000, a van privrede sa privredom iznad 45.000 dinara, što znači da prosek dižu pre svega javna preduzeća koja se finansiraju iz budžeta.

Statistika je ozbiljna nauka i ne bi je trebalo zloupotrebljavati - kaže Pavlović.

- Ja samo znam da je pre nekoliko godina u ovo vreme prosečan račun u radnji bio oko 500, a da je sada nešto malo iznad 300 dinara. Jedino malo skoči pazar kada budu penzije, nema više kao nekada ni 1. i 15. u mesecu kad „Železara“ primi platu - navodi svoju privatnu iskustvenu računicu Vlada Ilić, vlasnik bakalnice u centru Smedereva.

U Smederevu je od 21.500 penzionera do ove godine 6.000 primalo pomoć od grada jer imaju penzije manju od 13.000. Nedavno je to ukinuto, kako su sami gradski većnici rekli, zbog slabog punjenja budžeta. Sindikati tvrde da je od 2000. godine izgubljeno oko 10.000 radnih mesta u privredi Smedereva, a da je za deset odsto povećan samo broj zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama. 
Uzgred, julska plata u Smederevu, po Zavodu za statistiku, bila je 46.046 dinara. Dakle, falilo je još dvadesetak hiljada da se napuni potrošačka korpa.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u