Društvo

NESREĆA KOJA JE UZBURKALA JUGOSLAVIJU: 39 godina bez Silvane Armenulić

Objavljeno: 10.10.2015 | 12:36Izvor: Kurir

Svojom pojavom, načinom odevanja i pesmama napravila je veliku promenu u narodnoj muzici

Na današnji dan, pre 39 godina, poginula je jedna od najlepših i najuspešnijih pevačica Jugoslavije - Silvana Armenulić.

Silvana (Zilha) Armenulić, devojačko Barjaktarević, rođena je 18. maja 1939. godine u Doboju.

Bila je ćerka Hajrije i poslastičara Mehmeda Barjaktarevića. Bila je jedno od desetoro braće i sestara, ali u dobojskoj Gornjoj mahali život nije bio nimalo lak.

Još kao mala obolela je od tada smrtonosne difterije i samo je čudom uspela da preživi, ali njen mlađi brat Hajrudin nije. Njihovom ocu ponestalo je snage da to sve izdrži. Odao se alkoholu, zapostavio porodicu i praktično sav teret othranjivanja i izvođenja devetoro dece na put prepustio njihovoj majci Hajriji.

 

Sa šesnaest godina otišla je kod tetke u Sarajevo i tamo počela da peva po kafanama. Iako maloletna, počela da peva po kafanama na Ilidži. Ubrzo ju je zapazio harmonikaš Ismet Alajbegović Šerbo, koji je, oduševljen njenim glasom, hteo da je priključi svom orkestru.

 

 

Pošto je bila maloletna, za to joj je bilo potrebno odobrenje roditelja. Oni su se isprva tome protivili, jer u to vreme profesija kafanske pevačice nije predstavljala neko prestižno zanimanje.

 

Umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film "Gorka riža" posebno volela. Bila je interpretatorka novokomponovanih narodnih pesama i sevdalinki.

 

 

 

Svoje arhivske snimke sevdalinki snimila je za arhiv Radio Beograda šezdesetih godina 20. veka.

Svojom pojavom, načinom odevanja i pesmama napravila je veliku promenu u narodnoj muzici. Pesma "Šta će mi život" Tome Zdravkovića, koju je otpevala u TV seriji "Ljubav na seoski način", postala je megahit, a istoimena ploča, koju je izdao zagrebački "Jugoton", prodata je u, za to vreme, neverovatnih 300.000 primeraka.

 

Godine 1961. se udala za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je 1964. dobila ćerku Gordanu.

 

Poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana (Merima) Barjaktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je i vozio auto.

 

 

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u