Društvo

NEMA TATE, NEMA NI VRTIĆA! E uprava zaboravila na samohrane majke!

Objavljeno: 22.05.2017 | 10:35Izvor: medio.rs

Olakšica za roditelje u vidu prijava deteta u predškolsku ustanovu elektronskim putem na portalu eUprava omogućena je za ustanove u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu. Ipak, ova usluga nije dostupna svima - samohrani roditelji ne mogu da je koriste, već papire za upis moraju da nose lično u predškolsku ustanovu!

Kako nam je ispričala jedna razačorana samohrana majka koja je pokušala da iskoristi prednost elektronskog prijavljivanja, bila je veoma razočarana kada je shvatila da je sistem jednostavno ne prihvata. 

- Bila sam oduševljena što ne moram da idem lično u predškolsku ustanovu sa hrpom papira i gubim dragoceno vreme. Međutim kada sam se prijavila na portal eUprave i unela podatke sistem nije mogao da prihvati moju prijavu. Problem je nastao jer nisam unela sve tražene podatke o ocu deteta - navodi ova majka i dodaje: 

U mom slučaju problem je što sistem traži sve podatke o ocu deteta, od matičnog broja do adrese, a ja te informacije ne posedujem jer on više ne živi u Srbiji i uopšte nismo u kontaktu.

Do ovog propusta je došlo je zbog greške u programu koji ne prihvata nepotpunu dokumentaciju.

Sistem online upisa dece u predškolske ustanove je u prethodne dve nedelje funkcionisao beprekorno i zaključno sa četvrtkom podneto je više od 8000 zahteva ovim putem, međutim nije moguće slati nepotpune zahteve. Online upis dostupan je i samohranim roditeljima ali oni moraju raspolagati osnovnim ličnim podacima oba roditelja. Roditelji koji nemaju ove podatke mogu predati zahtev lično u jednoj od 17 predškolskih ustanova bez pribavljanja dokumenata iz PIO Fonda i izvoda iz matičnih knjiga. Roditelji od prošle godine ne moraju da pribavljaju ova dokumenta kako bi upisali dete u vrtić - objašnjava Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Prema njegovim rečima sve elektronske usluge Direkcija za eUpravu kreira sa partnerima.

Online upis dece u predškolske ustanove je e-usluga Grada Beograda i ova institucija u potpunosti odlučuje o pravilima konkursa, potrebnim podacima, eventualnim unapređenjima usluge, kao i svim drugim pojedinostima koje roditelji moraju da unesu na nacionalni Portal eUprava kako bi uspešno poslali zahtev za upis deteta u vrtić - kaže Stojanović.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u