Društvo

Nema duboki dekolte i skupe čizme, izlazi samo u centar grada i zovu je najpoznatija beogradska mačka (FOTO)

Objavljeno: 26.10.2016 | 21:06Izvor: Telegraf.rs

Za Milu kažu da je reinkarnacija nekog boema

U Kući Đure Jakšića u Skadarliji skoro svakodnevno održavaju se izložbe i književne i muzičke večeri. Pored posetilaca koji svrate i ljudi koji rade u Kući, domaćin je i jedna mačka koju zovu Đurina Mila.

Mačka je u Kuću došla pre tri godine i ostala. Danju se druži sa turistima, a uveče isprati sve što se desi u poznatom skadarlijkom zdanju. Postala je najpoznatija beogradska mačka kada je počela aktivno da učestvuje u događajima i Kući.

Naime, ukoliko je promocija knjige u pitanju, pored književnika na binu mora da se postavi i stolica za Milu. Isto je i sa muzičkim večerima. Kako su nam rekli, još se nije desilo da ustane sa stolice pre kraja promocije. Sve vreme samo sedi i gleda u publiku.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Zbog ovoga mnogi u šali kažu da je Mila sigurno reinkarnacija nekog skadarlijskog umetnika, boema.

A kad se umetničko veče završi, ova nesvakidašnja mačka kreće u život u susednu kafanu.Celu noć se druži sa konobarima i gostima, i tek pred zoru se vraća Kući.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Kako je od svih objekata u Skadarliji za dom izabrala baš Kuću Đure Jakšiča, ime je dobila po jedinoj ženi koju je srpski pesnik i pripovedač voleo.

Foto: Wikimedia

 

Večiti samotnjak, lutalica, buntovnik, osuđen na prokletstvo da svoju darovitost natapa litrima vina smucajući se po svetu, Đura Jakšić je voleo samo jednu ženu, krčmaricu Milu. Ali ljubav joj nikad nije priznao.

Tek kad je Mila otišla iz krčme, napisao je pesmu u koju je preneo svu svoju ljubav.

– Ana toči, Ana služi,
al za Milom srce tuži.
Ko da igra? Ko da peva?
Ko da žedni? Ko da pije?
Ko li brigu da razbije?
Nesta Mile, nesta ćeva!

Nešto kasnije, naslikao je i “Devojku u plavom”. Đura Jakšić se oženio, ali mnogi njegovi savremenici, među kojima je i Branislav Nušić, tvrdili su da nije oprostio sebi što Mili nije priznao ljubav.

Foto: Vikipedija

Foto: Vikipedija

Zanimljivo je da 138 godina kasnije u njegovoj Kući jedna mačka podseća na ovu veliku i vanvremensku ljubav. Ako je posetite, rado će vas ugostiti i sesti vam u krilo.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

 

(Jasmina Stakić)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u