Društvo

NARODNA VEROVANJA NA SVETOG SAVU: Ako danas udari grom, desiće se nešto strašno za srpski narod!

Objavljeno: 27.01.2015 | 16:00Izvor: Telegraf.rs

Kad zagrmi na Svetoga Savu, veruje se, čekaju nas burni događaji. U narodu odvajkada važi ne samo ovo "predskazanje". Nekada sluti da će biti ratova, a postoji i ono, koje nagoveštava pozitivne događaje

U narodu, ali i u narodnoj poeziji, postoje posebna verovanja vezana za vreme na kraju januara. Poslednji put grmelo je 27. januara 1995. godine, a tog leta bili su hrvatska “Oluja” i egzodus Srba iz Krajine

Kad zagrmi na Svetoga Savu, veruje se, čekaju nas burni događaji. U narodu odvajkada važi ne samo ovo “predskazanje”. Nekada sluti da će biti ratova, a postoji i ono, koje nagoveštava pozitivne događaje.

Ovo viševekovno verovanje nalazimo i u narodnoj poeziji. U “Početku bune na dahije” stihovi su posvećeni grmljavini na dan posvećen prvom srpskom svetitelju i patrijarhu: “Grom zagrmi na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije, sinu munja na Časne verige, potrese se zemlja od istoka…”

NARODNA VEROVANJA: Ako sediš za stolom na ćošku, nikada se nećeš…

Sveti Sava, freska u manastiru Mileševa iz 13. veka. Foto: Wikipedia Commons/Kaster

Sveti Sava, freska u manastiru Mileševa iz 13. veka. Foto: Wikipedia Commons/Kaster

Sigurno je da je grmljavina na kraju januara kod običnog naroda izazivala strepnju i donosila “crne” misli. Meteorolozi, pak, na ovu pojavu gledaju mirno, s naučne strane. Ma kako bilo čudno, nije retko da se gromovi nad Srbijom razbesne u ovo doba godine, pišu “Večernje novosti”.

– Grmljavina krajem januara se dešava usled razvoja đenovskog ciklona iz Sredozemnog mora i njegovog brzog premeštanja preko juga Italije na naše prostore – objašnjava šef Meteorološke opservatorije u Beogradu Časlav Stanojević.

- Tada se topao vazduh izdiže kao da je leto i razvijaju se oblaci kumulonimbusi. S njima stigne i intenzivna grmljavina, pošto ih ovde čeka sudar s hladnim vazduhom. Ova pojava se posebno oseća na severu Crne Gore, ali i zapadnim i jugozapadnim delovima Srbije. Česta je na Pešteru, Tari, Goliji, Zlataru, stiže do Zlatibora…

Foto: Flickr/yayaempress

Foto: Flickr/yayaempress

Poslednji put u Beogradu je grmljavina u ovo doba godine unela nemali nemir 1995. godine.

Da li su narodne slutnje vezane za januarsku grmljavinu osnovane ili ne – teško će ko potkrepiti naučnim ili kakvim drugim objašnjenjem. Pa ipak, te 1995. godine u leto je počela hrvatska akcija “Oluja” i strašni pogrom srpskog naroda, koji je bio proteran iz Hrvatske, da bi kasnije pretrpane zaprege i kolone nesrećnika iz Krajine još dugo besciljno tumarale ulicama Srbije…

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Zapisi M. M. Vukićevića s početka 19. veka kažu da je u Beogradu “27. januara 1801. godine tutanj mnogi i grmljavina bi, i zemlja se tresla i pukše tri groma”.

Zimskih grmljavina u Beogradu bilo je i 2. januara 1917. godine, 17. januara 1955, na Božić 1982. i 16. januara 1983. godine. Tih godina zime su bile blaže od prosečnih, a temperature su ponekad bile izuzetno visoke.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u