Društvo

Najsiromašnija opština u Srbiji: Fakultetski obrazovani imaju posao, mlade im stižu iz Albanije, a svaka beba dobija 15.000 dinara

Objavljeno: 22.02.2017 | 20:25Izvor: Telegraf.rs

Opština planira da pomogne svojim žiteljima tako što će im obezbediti supruge iz Ukrajine

Jedna od najsiromašnijih opštna u Srbiji, Trgovište, prošle godine je prvi put u poslednjih 50 godina izašla iz negativnog prirodnog priraštaja i zabeležila za trećinu veći broj rođenih od broja umrlih, izjavio je danas predsednik te opštine Nenad Krstić.Krstić je rekao da je takvom razvoju situacije doprinela i činjenica da je za podsticanje nataliteta prethodne četiri godine iz opštinskog budžeta bila predviđena posebna pomoć roditeljima i novorođenim bebama.

On je naveo da je u 2016. godini u opštini Trgovište rođeno 68 beba, koje su sve prilikom rođenja dobile po 15.000 dinara, dok svaka nezaposlena majka ima pravo da od opštine dobija po 10.000 dinara mesečno godinu dana.

– U poslednjih 50 godina u opštini Trgovište je stalno beležen negativni prirodni priraštaj, tako da je ovo zaista veliki uspeh. Zbog negativnog prirodnog priraštaja opština Trgovište je od 20.000 stanovnika, koliko je imala nakon Drugog svetskog rata, došla do5.200 stanovnika po poslednjem popisu – kazao je Krstić.

On je naveo da je lokalna samouprava u Trgovištu stalni pad nataliteta shvatila kao najozbiljniji problem, zbog čega je od 2012. godine uveden niz mera za podsticaj žitelja tog kraja da pre svega uđu u bračnu zajednicu, a zatim i za podsticaj povećanja nataliteta.

Foto-ilustracija: Tanjug/Dejan Simicevic

Foto-ilustracija: Tanjug/Dejan Simicevic

– Među podsticajima za povećanje nataliteta opština je uvela i to da jedan od bračnih drugova koji ima 35 ili više godina, a žitelj je opštine Trgovište, najmanje šest meseci pre raspisivanja opštinskog konkursa, prilikom zaključenja braka od opštine dobija 150.000 dinara, uz obavezu da najmanje narednih pet godina živi na prostoru opštine – rekao je Krstić.

Krstić je naveo da su ovakva podsticajna sredstva dovela do toga da se za momke iz Trgovišta sve više udaju devojke i iz okolnih opština, kao i da ima dosta onih koji su mlade potražili u Albaniji, a da sada opština planira da pomogne svojim žiteljima da do supruga dođu i iz Ukrajine.

– Opština je inicirala prekograničnu saradnju i druženje sa mladima iz Albanije. U poslednjih nekoliko godina imamo desetak skopljenih brakova žitelja opštine Trgovište sa Albankama, a sada planiramo proširenje takve saradnje sa ukrajinskom opštinom Skole, odakle ima dosta zainteresovanih da se nastane u Trgovištu – rekao je Krstić.

Krstić je rekao i da opština Trgovište iz svojih sredstava finansira svaki pokušaj vantelesne oplodnje, što je dovelo do toga da se u Trgovištu prvi put u 2016. godini rode trojke.

– U Trgovištu trenutno nemamo nijednog nezaposlenog sa fakultetskom diplomom. Za sve koji su završili fakultet uspeli smo da nađemo neki posao preko različitih projekata. Za sve različite napore koje opština ulaže došli su najbolji mogući rezultati – u vidu podizanja nataliteta – rekao je Krstić.

Opština Trgovište nalazi se na jugoistoku Srbije i graniči se sa opštinama Bosilegrad, Bujanovac i Vranje.

(Telegraf.rs / Beta)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u