Društvo

Najlepša Jugoslovenka svih vremena: Život joj je počeo kao bajka, završila ga je tragedijom

Objavljeno: 24.10.2016 | 18:13Izvor: 24sata.rs

Nikica Marinović bila je prva Jugoslovenka na izboru za Mis sveta. I najuspešnija.

Davne 1966. godine cela Jugoslavija brujala je o tome da je Jugoslovenka ponela titulu jedne od najlepših na izboru za Mis sveta u Londonu. Ta devojka je bila prelepa Dubrovčanka – Nikica Marinović, koja je na ovom takmičenju kao prva predstavnica ondašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, osvojila senzacionalno drugo mesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije.

Nikica Marinović na izboru za Mis svetaNikica je druga s desne strane, Foto: Profimedia

Na izboru se, navodno, našla slučajno. U vreme kada se organizovao izbor za Mis Jugoslavije, ženski nedeljnik “Bazar” preuzeo je organizaciju. Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim devojkama. Srela je Nikicu Marinović, tada još uvek maloletnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. Jedva je uspela da ubedi njene konzervativne roditelje da je puste da učestvuje, a upravo je ona ostavila za sobom sve druge jugoslovenske lepotice, a onda i najlepše iz celog sveta.

Iz tog vremena kolaju priče da joj je lenta najlepše na planeti izmakla zato što je došla iz zemlje komunističkog bloka. No, činjenica je da nijedna lepotica Jugoslavije nije uspela da osvoji tako visoku titulu.

Nikica Marinović na izboru za Mis svetaNikica Marinović na izboru za Mis sveta, Foto: Profimedia

 

O Nikicinoj lepoti ubrzo je nastala i legenda - pričalo se da je takva lepotica bisernog tena i zlatnih uvojaka mogla da se rodi samo u morskoj peni i da ju je otac izvukao mrežom iz mora jedne olujne noći.

Nikica se posle trijumfa na izboru za Mis sveta preselila u Beograd. Prepričavalo se kako je odbila slavnog fil­­mskog producenta Dina de Laurentisa, koji joj je nudio ispunjenje holivudskog sna, objasnivši mu da nema talenta za glumu. Njeno lice je i godinama posle toga krasilo naslovnice, delila je čitateljkama savete o modi i lepoti, a lepotom, osmehom, skromnošću je zavodila svakoga ko bi je sreo.

Ipak, njeno srce osvojio je beogradski književnik i reditelj Vuk Vučo s kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak je trajao manje od pet godina, a po razvodu, ponovo su je opsedali udvarači. Po drugi put, Nikica je sudbonosno “da” izrekla čuvenom reditelju Zdravku Šotri, kojem je rodila sina Marka. Taj brak je potrajao malo duže, ali i ta ljubav se završila 1980. godine.

Nikica je vodila butik u Knez Mihailovoj i mnogi su dolazili samo da bi je videli.

A onda joj se, u jednom momentu izgubio trag. Pričalo se da se bori s depresijom, da posećuje psihijatrijske ustanove. Živela je daleko od očiju javnosti, prekinula je i kontakte sa najbližim prijateljima.

U novembru 2008. ponovo se našla na naslovnicama - iz najstrašnijeg mogućeg razloga.

Nikica je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje ne ostavivši za sobom oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je izvršila samoubistvo. Imala je 61 godinu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u