Društvo

Nacionalna penzija za čuvara Zejtinlika

Objavljeno: 23.10.2014 | 18:11Izvor: RTS

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić podržao je inicijativu Nišlije Milorada Petkovića da se čuvaru Zejtinlika, srpskog groblja u Solunu, Đorđu Mihajloviću dodeli nacionalna penzija.

Pismo iz kabineta predsednika Srbije dobio sam početkom ove sedmice, a inicijativu sam uputio pre mesec dana, rekao je Milorad Petković Tanjugu.

Patrijarh-Zejtinlik.jpg
Patrijarh odlikovao Đorđa Mihajlovića za čuvanje Srpskog vojničkog groblja

Iz kabineta su me obavestili da su inicijativu sa pozitivnim mišljenjem prosledili Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, navodi Petković i dodaje da je tu inicijativu i on sam uputio ministru Aleksandru Vulinu i predsednici Narodne skupštine Maji Gojković.

Majka čuvara groblja na Zejtinliku je Grkinja, a otac Srbin, podsetio je Petković i ponovio uverenje da čika Đorđe, koji više od pola veka dočekuje potomke stradalih srpskih ratnika, zaslužuje nacionalnu penziju.

Petković je rekao da je Đorđa video krajem avgusta ove godine kada je posetio groblje na Zejtinliku.

Đorđe Mihajlović (Solun, 1. maj 1928) više od pola veka dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Pokazuje im gde su pohranjene kosti njihovih predaka i čuva humke svih osam hiljada srpskih stradalnika.

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihajlović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih je čuvao do svoje smrti 1928. godine. Posle smrti i sam se pridružio svojim saborcima, sahranjen je na Zejtinliku.

Njega je nasledio Đorđev otac, Đuro Mihajlović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke.

Kad je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, poslednjem muškom potomku iz loze Mihajlovića.

Đorđe Mihajlović je odlikovan jula 2014. godine Ordenom srpske zastave drugog stepena. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u