Društvo

NA SAMO 200 KILOMETARA OD BEOGRADA: Rusija i Zapad će voditi novi rat. Evo gde će buknuti!

Objavljeno: 27.07.2015 | 21:33Izvor: Telegraf.rs

Pitanje referenduma u Republici Srpskoj je već drugo ozbiljno razmimoilaženje između Rusije i Zapada kada je reč o Bosni, navodi "Komersant", podsetivši da je početkom jula Rusija uložila veto na nacrt britanske rezolucije o Srebrenici

Nova arena za sukobljavanje između Rusije i Zapada postala je Bosna i Hercegovina, piše današnji “Komersant”.

List navodi da je Moskva podržala održavanje referenduma u Republici Srpskoj koji bi značio faktički izlazak iz sistema pravosuđa BiH, a da na Zapadu to vide kao korak u pravcu otcepljenja RS, kako bi se omogućilo pristupanje EU i NATO.

– Moskva je stala u zaštitu bosanskih Srba – piše “Komersant”, citirajući ambasadora Rusije u BiH Pjotra Ivancova da niko nema pravo da ignoriše odluku parlamenta RS.

Pitanje referenduma u Republici Srpskoj je već drugo ozbiljno razmimoilaženje između Rusije i Zapada kada je reč o Bosni,navodi “Komersant”, podsetivši da je početkom jula Rusija uložila veto na nacrt britanske rezolucije o Srebrenici.

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

Ta razmimoilaženja su pokazatelj dubokih razlika između Rusije i Zapada po pitanju Bosne. U Briselu i Vašingtonu podržavaju integraciju zemlje u EU i NATO, i tom cilju pokušavaju da povećaju njenu funkcionalnost, a u Moskvi ne gladaju sa odobravanjem na evroaltlantske perspektive BiH i insistiraju na čvrstom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Imajući to u vidu, stručnjaci smatraju da je logična podrška Moskve predsedniku RS, ali da ona nije nesporna.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

“Komersant” navodi da je Dodik već desetak puta pretio da će sprovesti referendum, uključujuči i onaj o izlasku iz Bosne, ali da od toga nije bilo ništa.

Dodik, takođe, ne može da deluje, a da se ne osvrne na “starijeg brata” tj. Beograd.

premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji se zalaže za integraciju sa EU, posavetovao mu je da još jednom razmotri odluku o referendumu, podseća moskovski dnevnik.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u