Društvo

NA PROSTITUTKE SMO SE NAVIKLI, NA PODIVLJALE MIGRANTE NE MOŽEMO Stanari Karađorđeve ulice strahuju za bezbednost

Objavljeno: 25.08.2016 | 13:48Izvor: Blic

Nisu nam smetale prostitutke u parku kod Ekonomskog fakulteta, ni prva grupa migranata pre dve godine, ali sada se plašimo da prođemo blizu “Avgan parka” kako su ga novajlije nazvale.

Ovako svoju ispovest počinju stanari Karađorđeve, ali i okolnih ulica koji priznaju da strepe za svoju i bezbednost svoje dece.

- Nije nam smetalo to što je park kod fakulteta bio čuven kao “Picin park”. Navikli smo na prostitutke koje su tu radile, čak su više puta odbranile stanare kada su ih napadali lopovi i razni manijaci, pa su nam vremenom i prirasle srcu. Nije nam smetala ni prva grupa migranata, ljudi iz Sirije sa teškim pričama. Razumeli smo. Ali, trenutna situacija u “Avgan parku”, kako su ga sami krstili, prosto je nepodnošljiva - tvrde stanari koji se svake večeri u 18 časova okupljaju na protestima.

Migranti postaju sve agresivniji
Foto: P. Marković / RAS SrbijaMigranti postaju sve agresivniji

Incidenti, kažu, skoro su svakodnevni.

- Petnestogodišnjak je početkom avgusta išaran skalpelom po leđima, komšinica je pogođena kamenom u glavu dok je šetala psa, mene su ispred trafike srušili. Nasrću, otimaju novac i mobilne telefone, slikaju nas. Većina njih nosi noževe, a niko im ništa ne može. Uveče dežuram kako bi mi unuka ušla bezbedno u zgradu, pogotovu od kako je komšija napadnut na parkingu. Hoće li na kraju da nam uvedu policijski čas? Mi ovo nećemo da trpimo jer se osećamo kao manjina u sopstvenoj državi, gradu i ulici - priča jedna od nezadovoljnih stanarki.

U naselju se nalaze dve srednje i osnovna škola, vrtić i fakulteti.

Protest stanara svakog dana u 18 časova
Foto: Blic / RAS SrbijaProtest stanara svakog dana u 18 časova

- Sada u parku nema nijednog Sirijca. Ovo su ekonomski migranti, puni su novca. Ispred pošte vidimo kolike svote podižu sa bankomata. Hrane se po restoranima, a konzumiraju i alkohol. Igraju se fensi telefonima, a humanitarnu pomoć bace ili preprodaju u Kameničkoj ulici - opisuje Dušan, jedan od stanara okolnih zgrada.

Jednom se desilo da je na sedmom spratu zgrade, ispred stana, zatekao grupu mladića.

- Tokom cele noći slušamo galamu na arapskom i persijskom jeziku. Zabavljaju se, jedu, uriniraju i spavaju na istom mestu. A onda nas ujutru dočekaju fekalije ispred ulaza u zgradu, prljavština i smrad - zaključuje Dušan.

Bruka i sramota u Kameničkoj ulici
Foto: Twitter/Brana Milunov / RAS SrbijaBruka i sramota u Kameničkoj ulici

DODATNI POLICAJCI OKO ŠKOLE

Stanari iz Karađorđeve posebno se plaše za osnovce koji idu u susednu OŠ “Isidora Sekulić”.

- Naša škola opremljena je kamerama i magnetnim bravama, imamo školskog policajca i obezbeđenje koje plaćaju roditelji dece - tvrdi direktorka Violeta Vukićević, uz napomenu da je ipak potrebno dodatno obezbediti deo oko škole i susedne ulice.

MUP: DOBILI SMO BROJNE PRIJAVE

U MUP-u potvrđuju da postoji problem.

- Dobili smo brojne prijave građana zbog remećenja javnog reda i mira u parkovima nedaleko od autobuske stanice. U saradnji sa gradom Beogradom i drugim nadležnim državnim institucijama radimo na pronalaženju rešenja, vodeći računa o građanima koji tu žive, ali i o humanom odnosu prema migrantima - kažu u MUP-u.

ĐUROVIĆ: DRŽAVA JOŠ NEMA REŠENJE

- U potpunosti razumem stanare u Karađorđevoj. Nisu prijatne scene kada migranti vrše nuždu po haustorima, ali država još uvek nema rešenje za ovoliki broj pridošlica. Nedavni incidenti rezultat su frustracije i nemoći onih koji su vraćeni sa mađarske i hrvatske granice - kaže direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Radoš Đurović.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u