Društvo

MUKE PORODILJA U NEGOTINU Trudnice, bez porađanja popodne!

Objavljeno: 26.11.2015 | 10:43Izvor: Alo!

Ne porađajte se u Negotinu posle dva sata popodne! Tada ginekolozi odlaze kući, a kako protiče porođaj prati babica.

Ukoliko se nešto iskomplikuje prilikom porođaja babica će telefonom pokušati da dozove doktora da dođe kako bi spasao majku i bebu! Ove frapantne podatke za “Alo!” otkriva naš izvor iz te zdravstvene ustanove koji je želeo da ostane anoniman.

- Trudnice kojima porođaj počne popodne nemaju stalno prisustvo ginekologa, kao što bi to trebalo da bude. Njihovo stanje prate babice. One procenjuju kada su nastupile komplikacije. Kada se to desi, one zovu telefonom ginekologa i ekipu koja je neophodna, na primer, za carski rez. Nekada prođe dosta vremena dok svi ne stignu. Iako postoji odluka komisije unutrašnjeg stručnog nadzora od prošle godine da se organizuje rad ginekologa 24 sata dnevno i formira intenzivna nega na odeljenju ginekologije i akušesrtva ZC “Negotin”, to dosad nije učinjeno - navodi naš izvor i dodaje da su porodilje u strahu i da neće da se porađaju u Negotinu, već putuju po 60 kilometara do Zaječara i Bora na porođaj.

Ministartvo zdrvalja: Reagovaćemo!

Ministarstvo zdravlja navelo je za “Alo!” da je obaveza direktora da organizuje rad službi u skladu zakonom i preporukama komisije unutrašnjeg stručnog nadzora.

- Proverićemo sve te informacije i u skaldu s tim ćemo reagovati - kazali su za Alo! u Ministarstvu zdravlja.

Dr Ljubisav Božilović, načelnik ginekologije ZC “Negotin”, odbio je da priča telefonom o svemu tome, rekavši da na taj način neće da iznosi podatke o toj zdravstvenoj ustanovi. A dr Tihomir Milovanović, doskorašnji direktor ZC “Negotin”, tokom čijeg mandata je naloženo da se organizuje rad ginekologa 24 sata dnevno i oformi inetnzivna nega, kaže za “Alo!” da se on još tada obratio Ministarstvu zdravlja za pomoć.

- Mi smo odmah reagovali i poslali dopis Ministarstvu da nam pomogne kako bismo sve to organizovali, ali do 18. juna, otkako nisam više direktor, nismo od njih dobili povratni odgovor - navodi on.

Dr Biljana Paraskijević, v.d. direktota ZC “Negotin”, pošto je saslušala naša pitanja, rekla nam je da je u velikom poslu i da joj treba vremena da se informiše o tome. Na naše pitanje kada da se čujemo tim povodom, rekla je “kada to stigne na red”.

Podsetimo, poslednji slučaj u ZC "Negotin" kada su umrle trudnica i beba, o kome je "Alo!" pisao, potresao je u februaru celu Srbiju! Isidora Marinković (19) iz sela Prahovo, nadomak Negotina, primljena je na odeljenje ginekologije jer je kašljala i imala povišenu temperaturu. Preminula je posle nekoliko dana.

- Kada joj se stanje pogoršalo, medicinsko osoblje odlučilo je da pozove dr Sinišu Čelojevića, načelnika odeljenja ginekologije, i obavesti ga o stanju pacijentkinje. Ona se tada žalila da joj je loše i da se ponovo guši. Dr Čelojević je rekao da se pacijentkinji da lek „bensedin“, a osoblje je tako i postupilo. Nijednom tokom noći nisu došli da pogledaju kako je Isidora. Da je Isidora mrtva, saznali su od žene koja je sa njom ležala u sobi - pričao je tada naš izvor.

Kako smo tada saznali, u slučaju da majka umre, beba u stomaku može da preživi još 20 minuta, što znači da je dete moglo da bude spaseno da je medicinsko osoblje redovno obilazilo pacijentkinju, kako je i rečeno da treba da radi. Taj slučaj dobiće svoj epilog na sudu jer je porodica pokojne trudnice tužila odgvorne za nesavesno lečnje.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u