Društvo

MRTVU BEBU KRILA 10 DANA ISPOD KREVETA Nema dokaza da je osuđenica ubila novorođenče u zatvoru

Objavljeno: 28.05.2016 | 19:51Izvor: Blic

Obdukcija tela bebe koje je u sredu nađeno ispod kreveta osuđenice Zlate S. (38) u KPZ Požarevac je završena, a uzrok smrti nije utvrđen.

Naime, zbog stanja tela obducenti nisu mogli da se izjasne da li je dete ubijeno posle porođaja ili je umrlo prirodnom smrću.

- Telo je nađeno deset dana nakon porođaja, i zbog stanja u kome je bilo obdukcijom nije mogao da se utvrdi tačan uzrok smrti. Izveštaj je prosleđen tužiocu u Požarevcu, koji će eventualno naložiti nove mere. U ovom momentu Zlata ne može da se tereti za ubistvo novorođenčeta - kaže za "Blic" izvor upućen u istragu.

Telo je nađeno u sredu uveče nakon što je Zlata u nervnom rastrojstvu pokušala da sebe izgrebe po vratu. Ona je odmah poslata u Opštu bolnicu u Požarevcu, dok je telo bebe na obdukciju odneo Saša Kresoja, radnik "Komunalne službe”. U ekskluzivnoj izjavi za "Blic" on kaže da se iz kese u kojoj je bila beba osećao veoma jak, neprijatan miris, zbog čega je siguran da je smrt nastupila pre više dana.

Preuzeo telo: Saša Kresoja, radnik komunalne službe
Foto: S. Mirković / RAS SrbijaPreuzeo telo: Saša Kresoja, radnik komunalne službe

- Bio sam dežuran kada je pozvala policija i zatražila da mrtvo novorođenče odnesemo na obdukciju. U KPZ nas je stražar odveo do tog paviljona. U hodniku u crnoj plastičnoj kesi bilo je telo bebe. Uzeo sam kesu, bila je teška oko dva kilograma. Nismo je otvarali, ali je u dokumentaciji pisalo da se radi o novorođenčetu ženskog pola. Kesu smo stavili u kutiju, a zatim u posudu za transport i prevezli na Odeljenje patologije - kaže Kresoja.

Zlata se, prema rezultatima unutrašnje istrage Ministarstva pravde, najverovatnije porodila 15. maja.

Buran život: Osuđenica Zlata S. (skroz desno)
Foto: Privatna arhivaBuran život: Osuđenica Zlata S. (skroz desno)

- Niko u zatvoru, čak ni njene cimerke u ćeliji, nisu znale da je u drugom stanju. Porodila se tajno, sama, u kupatilu. Sutradan je žena, komandir Odeljenje na kome je bila, primetila da joj nije dobro. Odvela ju je kod lekara, ali je ona doktoru rekla da je dobila menstruaciju i da ima obilnije krvarenje. Doktor je predložio da je uputi na pregled kod ginekologa u bolnicu, ali je Zlata to odbila - kaže izvor "Blica".

Ona se u zatvoru nalazi od 2014. godine u poluzatvorenom odeljenju koje podrazumeva da ima izlaske na vikend i u vreme praznika.

- Pretpostavlja se da je u to vreme dok je koristila slobodne dane za izlaske i ostala u drugom stanju. Zbog toga što se nije vraćala na vreme protiv nje je pokrenut disciplinski postupak i ona je smeštena u zatvoreno odeljenje u kome je bila zadnjih meseci, i to u ćeliji sa još šest osuđenica - kaže naš izvor.

U Ministarstvu kažu da bi Zlata da je prijavila trudnoću bila smeštena u posebno odeljenje gde bi imala svu negu, kao i negu za dete do druge godine. Ona se trenutno nalazi u Zatvorskoj bolnici u Beogradu u koju je smeštena zbog samopovređivanja.

Majka dvoje dece

Zlata inače ima sina od 16 i ćerku od 11 godina. Sin, čiji otac nije poznat, od 2008. godine živi kod Zlatine majke po odluci Centra za socijalni rad. Mlađa ćerka iz vanbračne zajednice poverena je ocu. I. T.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u