Društvo

MOJA MRSNA, PRAVOSLAVNA, HERCEGOVAČKA SVADBA: Marko i Nikolina iz Trebinja oduševili ceo Balkan (FOTO)

Objavljeno: 26.10.2016 | 10:07Izvor: Telegraf.rs

Neke nošnje su originalne, a neke pozajmljene od kulturno-umetničkog društva

Kad mogu Škoti, mogu i SrbiMladenci iz Trebinja su odlučili da njihovo venčanje u potpunosti bude u skladu sa starim srpskim običajima, uključujući i narodnu hercegovačkunošnju.

Marko Drašković i Nikolina Šišić, koji su se proteklog vikenda venčali u trebinjskom sabornom Hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, imali su neobično venčanje na kome su mladoženja i dvadesetak svatova svadbeno veselje proveli u narodnim hercegovačkim nošnjama.

– Pošto smo u zadnje vreme svi svedoci pomodarskih svadbi, na kojima izumiru naši hercegovački običaji, mladoženja je, po želji pokojnog dede, većinu svojih svatova okupio u narodnim nošnjama, kao što se nekada išlo po devojku – rekao je za nezavisne.com stari svat Dragan Drašković, i sam obučen u narodnu nošnju sa starinskom sabljom svoga kuma Steve Petrovića, koji ga je krstio pre više od pedeset godina.

Neke nošnje su originalne, nasleđene od predaka u njihovom selu Vlasače, a neke su pozajmljene od Kulturno-umetničkog društva “Alat” iz Trebinja.

Među muškarcima, deverima, kumovima, barjaktarima, prvencima, u narodnu je nošnju bila odevena i deveruša, a mlada je, po sopstvenoj želji da crkveni obred obavi u venčanici, narodnu nošnju odenula kada je došla u kuću Draškovića.

Draškovići kažu da nisu želeli da preskoče nijedan običaj, pa su po svoju nevestu prvo otišli u njen devojački dom i odatle je odveli na venčanje, a zatim u porodičnu kuću, gde ju je, po starom hercegovačkom običaju, na pragu dočekala svekrva.

Mlada je preko krova kuće bacala sito i jabuku zbog sreće u braku, a zatim okretala muško dete – nakonjče zbog zdravog budućeg poroda.

 

 

(Telegraf.rs/nezavisne.com)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u