Društvo

MISTERIJA: Ko pali svetlo u kući Jovanke Broz?

Objavljeno: 28.07.2016 | 16:44Izvor: Kurir

U vili u kojoj je Titova supruga živela do smrti 2013. noću je upaljena sijalica, iako u njoj niko ne stanuje tri godine

Ko god da je noću prolazio pored vile Bor na Dedinju, mogao je da primeti da je u njoj upaljeno svetlo. I to ne bi čudilo da poslednji njen stanar nije bila Jovanka Broz, koja je preminula 2013. godine!

Ko to onda pali svetlo u oronuloj, zapuštenoj kući? Misterija za sve koji znaju da nakon supruge doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita tamo više niko ne živi. Ti-ru-ri-ru... 

Sve zaraslo... Kuća danju
Sve zaraslo... Kuća danju

Objekat zapečaćen

Ali da ne bi bilo toga, pozvali smo Upravu za zajedničke poslove republičkih organa, koja brine o ovom objektu u samom srcu Dedinja. Rekoše nam da se niko nije uselio u vilu, ali da je ona pod stalnim nadzorom obezbeđenja.
- Vila u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75 spada u reprezentativne objekte Republike Srbije. Ta vila, koju je za života koristila Jovanka Broz, trenutno nije u upotrebi s obzirom na to da je objekat zapečaćen sudskom odlukom jer se vodi spor u vezi sa nasledstvom pokretnih stvari u njoj. Vila ima obezbeđenje 24 sata dnevno - navode u upravi i dodaju da će po okončanju ostavinskog postupka razmotriti pitanje rekonstrukcije objekta radi privođenja nameni.

Sablasno deluje

Inače, država je tražila da se ne čeka završetak ostavinskog postupka, već da sud dozvoli da se njene stvari iznesu iz zdanja na Dedinju da bi počela rekonstrukcija, ali taj zahtev, po svemu sudeći, nije odobren. To znači da Jovankina odeća, obuća, nakit, umetnine, fotografije i prepiska ostaju u kući do daljeg.

Podsetimo, Brozova je poslednje dane provela u bolnici, preminula je 20. oktobra 2013, a njeno skromno nasledstvo na sudu potražuju sestre Nada i Zora.

Nekoga i jeza uhvati kad ovo vidi... Upaljeno svetlo u vili Bor, u kojoj je Jovanka boravila 33 godineNekoga i jeza uhvati kad ovo vidi... Upaljeno svetlo u vili Bor, u kojoj je Jovanka boravila 33 godine

I dok obezbeđenje noću pali svetlo, danju se mnogo bolje može videti u kakvom jadnom stanju se nalazi objekat. Bila je vila Bor više nego neuslovna i tokom Jovankinog višedecenijskog boravka, a danas, ako se može tako reći, za nijansu još očajnije izgleda. Nekada prva dama SFRJ zimi se smrzavala jer nije imala grejanje, svuda je bila vlaga, a 2009. je izjavila: „Ovde samo jedan ćošak ne prokišnjava.“ Onda su nadležni reagovali, pa su uključili grejanje, popravili krov i sanitarni čvor.

Odškrinut prozor

Sada, kada smo obišli kuću, dočekala nas je zaključana zarđala kapija, skoro cela u paučini. Fasadu sve više jede zub vremena, trava je nepokošena, a dvorište neuredno. Jedan od prozora je odškrinut, verovatno zbog provetravanja.

Činjenice
USLOVI NEDOSTOJNI ČOVEKA

- „Privremeni“ smeštaj Jovanke Broz trajao 33 godine
- U vilu je useljena 1980, nakon smrti Josipa Broza
- Prethodno je izbačena iz njihovog zajedničkog doma u Užičkoj 15
- Jovanka Broz nikada nije dobila stanarsko pravo
- Lična dokumenta je dobila nekoliko godina pre smrti od Dačića i Ljajića
- Vila dugo nije imala grejanje, a krov je prokišnjavao, na šta se Jovanka požalila 2009. godine


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u