Društvo

MILENA DRAVIĆ POSLE ŽIVOTNOG PARTNERA IZGUBILA I DRAGOG PRIJATELJA: Bata će počivati pored mog Gage, svog malog brata!

Objavljeno: 25.05.2016 | 13:05Izvor: medio.rs

Milena Dravić kaže da su Velimir Bata Živojinović, njen pokojni suprug Dragan Nikolić i Ljubiša Samardžić toliko uživali u glumi da nisu želeli da imaju dublere

Jedna od najboljih srpskih glumica Milena Dravić kaže da joj je neizmerno teško što je posle dva meseca od smrti supruga Dragana Nikolića izgubila i dugogodišnjeg prijatelja i kolegu Velimira Batu Živojinovića. Njen Gaga i Bata bili su, seća se, pored Ljubiše Samardžića, najhrabriji glumci. Nikada nisu želeli dublere na snimanjima, već su i najopasnije scene odrađivali sami.

Sada, posle nekoliko decenija druženja i saradnje, počivaće jedan kraj drugog u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Bata će u četvrtak biti sahranjen pokraj "svog malog brata", kako je nazvao Gagu kada se opraštao od njega.

Milena nije želela da otkrije da li su tu odluku donele ona i Lula, ili je to bila želja njihovih muževa tokom života, ali se rado prisetila prijateljstva sa Batom dugog pola veka.

Na snimanjima bio glavni organizator

Milena Dravić se priseća da je Velimir Bata Živojinović uvek bio glavni pokretač na snimanjima. Kada produkcija nije imala novca, Bata je uvek pronalazio rešenja i pomagao ekipi na setu.
- Kada su bila teška vremena i kada nije moglo da se snimi sve kako je zamišljeno, Bata je pronalazio rešenja. On je bio motor, lokomotiva. Bio je važan u smislu organizacije poslova, nije mu bilo teško bilo šta da radi, samo da bi se film snimio -kaže glumica.

- Sa Batom sam se upoznala na snimanju filma "Diližansa snova" davne 1960. godine. Soja Jovanović je tada okupila vrsnu ekipu glumaca, Đuzu Stojiljkovića, Renatu Ulmanski... Za nas mlade glumce oni su bili apsolutni pojam, kolege koje već dugo rade - seća se glumica.

Čuvena srpska umetnica priznaje da se Valteru oduvek divila jer je bio predan svom poslu i hrabrosti, pa je čak sam snimao sve vratolomije, baš kao i njen pokojni muž Dragan Nikolić i kolega sa kojim je najčešće sarađivala Ljubiša Samardžić.

- Bata, Smoki, moj suprug i još nekoliko glumaca su tako predano radili taj posao da nisu želeli da imaju dublere na snimanju. Hrabri, odvažni, dosledni... Mili moj kolega je bio strašno požrtvovan što se tiče posla i uradio je mnogo za domaću kinematografiju. Ali nije u njegovoj hrabrosti kult, kult je tome kako je odigrao sve te brojne uloge, a odigrao ih je sjajno. Ima mnogo rola u filmova svih mogućih žanrova i sve je odigrao na najvišem mogućem nivou - kaže glumica.

Bata će biti sahranjen u četvrtak kraj svog "malog brata" Gage Nikolića

Kolege koje su imale tu čast da sarađuju sa njim kažu da je Bata Životinja, kako su ga od milošte zvali, bio savršen partner na setu. Među njima je i Milena, koja je nebrojeno puta glumila sa njim u filmovima kao što su "Uzavreli grad", "Kozara", "Sutjeska":

- Možda je malo čudno, ali i on i ja smo snimili mnogo filmova, ali smo retko kad bili direktni partneri. Međutim, svejedno smo na snimanjima provodili dosta vremena zajedno i tada sam shvatila koliko je Bata ogroman i veliki glumac - priča glumica.

Sa Batom sam snimila TV seriju Radovan III, ali ona nije nikad prikazana

Informer
Bata, Gaga i MIlena

Prema njenom mišljenju, mnogi filmovi ne bi mogli da se snime da nije bilo Bate, njegovog ogromnog talenta, snage i volje da gura ekipu napred. Zato su reditelji tražili s njim da sarađuju jer su znali da film u koji ulaze zajedno sa Batom mora da se završi kako treba - ističe Dravić i dodaje kako je Bata Živojinović bio i sjajan partner. 
- Mislim da je naša zajednička scena u "Sutjesci" jedna od neponovljivih. Zajedno smo radili i ogromnu televizijsku seriju "Radovan III" po tekstu Dušana Kovačevića koja nikada nije prikazana. U Ateljeu se paralelno igrala ta predstava sa Zoranom Radmilovićem, međutim, televizija je donela odluku da glumačka podela u seriji bude potpuno drugačija. Tako je Bata dobio ulogu Radovana, ja sam igrala Katicu, Dragan Jelenčeta, Olivera Marković Rumenku, Rade Marković dedu ... Ta serija je snimljena a onda je zauvek nestala. Ne znam zašto ali nikada nije imala šansu da se vidi - ispričala je Milena Dravić.

Informer.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u