Društvo

MAMA ILI BAKA? Nećete verovati koliko godina ima najstarija majka u Srbiji!

Objavljeno: 25.01.2015 | 19:27Izvor: Telegraf.rs

Najstarija prvorotka u Srbiji je Ljubinka M. (62) iz Smedereva koja je pre godinu dana na svet je donela zdravog dečaka. Iako je njena odluka da u sedmoj deceniji zatrudi izazvala brojne komentare, za nju je to predstavljao kraj tridesetogodišnje borbe za potomstvo

Prethodnih dana svet je šokirala vest o Omkari Sing (76) iz Indije, koja je pre šest godina (dakle, u svojoj 70. godini) prirodnim putem rodila blizance. Ćerkica je preminula nakon četiri godine, a sin Amritvan uspeo je da preživi i danas je jedan veseo i razdragan dečak.

U žaru rasprave o postupku ove hrabre žene, stanovnici Srbije zaboravili su da starije prvorotke ne postoje samo u svetu i da i u našoj zemlji mogu naći slične primere.

Naime, najstarija prvorotka u Srbiji jeste Ljubinka M. (62) iz Smedereva koja je pre godinu dana na svet donela zdravog dečaka. Iako je njena odluka da u 60. godini zatrudi izazvala brojne komentare, za nju je to predstavljao kraj tridesetogodišnje borbe za potomstvo.

Ljubinka je zatrudnela uz pomoć donacije jajne ćelije, a veštačka oplodnja urađena joj je u Češkoj. Trudnoću su pratili doktori GAK “Narodni front”, gde se i porodila. Udata je za Holanđanina Arčibalda (73) koji se pre tri godine doselio u Smederevo kod svoje životne saputnice.

Sličnu polemiku u Srbiji prošle godie izazvala je vest da je glumica Ljiljana Jakšić u 52. godini rodila zdravu ćerkicu Dariju.

Ova dva slučaja starijih prvorotki izazvala su brojne polemike u pogledu etičkih normi, ali ono oko čega se svi slažu jeste da su kasne trudnoće visokorizične, i za majku i za dete.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u