Društvo

LUDILO POTPUNO: Prodaju topovske udare za 400 dinara, a u Novom Sadu 10-oro dece osakaćeno od petardi!

Objavljeno: 27.12.2014 | 10:36Izvor: Telegraf.rs

Dok iz Novog Sada stižu informacije da se prosečno za vreme praznika izvrši desetak amputacija udova nakon eksplozija, na drugoj strani se razarajuće petarde, poznatije kao "topovski udari", mogu nabaviti za neverovatnih 400 dinara

I dok mediji svakodnevno izveštavaju o stravičnim posledicama koje ostavljaju pirotehnička sredstva deci u našoj zemlji, izgleda kao da se to nikog ne tiče, i da za to niko ne odgovara. Dok iz Novog Sada stižu informacije da se prosečno za vreme praznika izvrši desetak amputacija udova nakon eksplozija, na drugoj strani  mnoge firme koje se bave prodajom pirotehnike su uvele novogodišnje popuste, pa se tako razarajuće petarde, poznatiji kao “topovski udari” mogu nabaviti i za neverovatnih 400 dinara!

Iako većina ovih firmi ima sve papire za legalan rad, kao i ateste za svoje proizvode, ogroman broj pirotehničkihj sredstava svakodnevno završava u rukama dece, a posledice su fatalne. Upozorenja po pravilu dođu prekasno, i niko ne odgovara za ozbiljne povrede najmlađima.

Prema rečima stručnjaka, najčešće povrede nastaju od petardi koje se prodaju “na crno”, na ulici, jer ih tamo kupuju i najmanja deca.

Zbog svega toga, Inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove započeli su polovinom decembra na ukupno 12 lokacija u gradu akciju stalne kontrole nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava. Međutim, po svemu sudeći, ova akcija mora da bude sveobuhvatnija, jer su vesti o stradanjima dece maltene svakodnevne.

Podsetimo doktor Miloš Pajić iz Dečije bolnice u Novom Sadu je izjavio da za vreme novogodišnjih praznika oko četrdesetoro dece završi u bolnici pošto im u ruci puknu petarde.

- Bilo je raznih vrsta opekotina, a najčešće stradaju butine, lice i trbušna duplja”, kaže Pajić. On navodi da najviše dece dolazi u Dečiju bolnicu nekoliko dana pred Novu godinu, ali povreda ima sve do februara.

Deset amputacija je izvršeno u toku prošlogodišnjih praznika, dok izveštaj za ovu godinu još nije urađen.

Pogledajte ovaj video klip na kome se vidi samo deo razorne moći pirotehničkih sredstava koja su aktuelna tokom predstojećih praznika:


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u