Društvo

LSV: Država da radi svoj posao da se ne ponove devedesete

Objavljeno: 01.12.2015 | 16:01Izvor: Blic

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas državu da počne da radi svoj posao kako se ne bi ponovile devedesete godine kada su se dešvala ubistva, proterivanja i prebijanja.

Reagujući na odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je državi naložio da Stjepanu Oskomiću iz Kukujevaca, kod Šida, isplati milion dinara odštete zbog etnički motivisanog ubistva njegovih roditelja u julu 1993. godine, LSV smatra da je odšteta samo još jedno podsećanje na dešavanja u Sremu ratnih 90-ih i što nikako ne sme da se zaboravi.

LSV ističe da su prva politička partija koja je još tih 90-ih godina ukazivala na sve ružno, nehumano i necivilizacijsko što se dešavalo u tom delu Vojvodine i da su tada pozivali državne organe da reaguju.

"Koliko vredi ljudski život, da li je moguće da praktično dve ljudske žrtve vrede milion dinara, da li je moguće da se u nekada prosperitetnoj evropskoj državi, kakva je bila Jugoslavija i Vojvodina u njoj, čoveku oduzme život samo zato što ima drugo ime i prezime ili ide u drugu bogomolju i da njegov život posle vredi 500.000 dinara", navodi LSV.

Tih godina država ništa nije činila i zbog toga su se dešavala ubistva, proterivanja i prebijanja a, kako navode, nečinjenja države očito ima i danas, kada se dopušta neonacistima i fašistima raznih boja da šetaju gradovima, da se okupljaju, da šire svoj jezik mržnje i pale i skrnave zastave.

"Od paljenja zastava do paljenja kuća i ubijanja ljudi je veoma malo koraka. Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva državu da, konačno, počne da radi svoj posao da se devedesete ne bi ponovile", kaže se u saopštenju.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u