Društvo

Ljudski život u Srbiji košta samo 1.000 dinara! Evo i zašto!

Objavljeno: 26.11.2014 | 08:58Izvor: Telegraf.rs

Doktor koji je na specijalizaciji kardiohirurgije u jednoj bolnici u Srbiji mesečno uradi između 50 i 65 operacija. Spasi skoro isto toliko života. Isti taj doktor mesečno prima platu između 53.000 i 66. 000 dinara!

Znate li da se u Srbiji može izračunati koliko košta jedan život? A cena mu je manja od jednog džempera, košta otprilike kao jedna porodična pica i nešto više od 3 pakle Marlbora. A evo kako smo došli do ove računice, prostim upoređivanjem prosečne mesečne plate srpskog hirurga i prosečnog mesečnog broja operacija i hirurških intervencija kojima nekom spasava život.

Naime, lekara na birou nikada nije bilo više, a poštovanje prema njima nikad nije bilo manje, što od pacijenata, što od celokupnog sistema u kojem živimo. Kakvo god mišljenje imali o njima (a za koje su kako inače biva najčešće krivi tek pojedinačni slučajevi), kada nam nešto zafali bez lekara ne možemo, a bez hirurga još manje.

Kad god je nekom našem život ugrožen, zaboravljamo sve ružne priče koje smo ikada čuli o lekarima i samo se molimo da je hirurg dobar, da zna šta radi.

Srbi najviše boluju od kardiovaskularnih i srčanih problema. Na svakih petnaest minuta po jedna osoba umre od ovih bolesti. Kardiohirurzi su zato barem Srbima i te kako potrebni.

Doktor koji je na specijalizaciji kardiohirurgije u jednoj od najvećih bolnca u Beogradu mesečno uradi između 50 i 65 operacija. Spasi skoro isto toliko života. Isti taj doktor mesečno prima platu između 53.000 i 66. 000 dinara!

- Moja plata je ista kao i doktora u Domu zdravlja. Mesečno primam 53.000 dinara, a u proseku odradim oko 55 operacija srca mesečno. Neke od njih traju i preko deset sati. Radi se i noću, a vikendi ne postoje. Kao ni Nova godina, Božić, Vaskrs – priča za Telegraf doktor koji se specijalizuje za kardiohirurga.

Bilo gde u inostranstvu ovaj posao bio bi plaćen basnoslovno. Primera radi,mesečna plata načelnika najvažnijih zdravstvenih ustanova, koji su uglavnom i svetski priznati lekari, a koji istovremeno rade i najzahtevnije operacije i predaju na fakultetima je oko 1.000 evra. Istovremeno, u Americi, samo jedna zahtevna operacija košta (u proseku) od 30 do 50.000 evra, što je četvorogodišnja plata najboljih srpskih lekara.

Ono što je još tragičnije u celoj priči jeste i činjenica da Srbe bukvalno za deset godina neće imati ko da leči, jer je od 16.000 specijalista, koliko trenutno radi u Srbiji, čak šeszdeset odsto njih je pred penzijom. A kako stvari stoje, i kako ih plaćamo, i doktori koji završe specijalizaciju teško da će se zadržati ovde. Ako se i zadrže, možda će raditi u trafici, za iste novce. Tamo ne rizikuju ničiji život.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u