Društvo

LEŠINARI: Srpski prodavci podigli cene posne hrane na pijacama

Objavljeno: 28.11.2014 | 18:37Izvor: Telegraf.rs

Pošto je za pravoslavne vernike počeo božićni post. Telegraf istražuje cene posnih namirnica na beogradskim pijacama

Prodavci na pijacama potrudili su se da sugrađanima pred post ponude širok izbor različitih posnih namirnica, ali i isto toliko različitih cena. Neke od namirnica, kao što suriba, pasulj i krompir, poskupele su pred šestonedeljni božićni postdok su najveće razlike u ceni paradajza kojem prolazi sezona.

Na pijacama koje inače važe za jeftinije, cene se uglavnom kreću u granicama normale. Za kilogram krompira potrebno je izdvojiti od 50 do 70 dinara, dok je cena crnog luka 60 dinara po kilogramu.

Cene pasulja su prilično raznovrsne, ali nigde nećete pronaći pasulj ispod 300 dinaraNa jednoj tezgi cena ove namirnice dostigla je čak 500 dinara!

Foto: Foter/Lee Edwin Coursey

Foto: Foter/Lee Edwin Coursey

Najjeftiniji prebranac, koji uglavnom košta 350, pronašli smo za “samo” 320 dinara.Tetovac košta na svim tezgama 350 dinara, a među skupljima se našao zeleni pasulj za čorbu, čija se cena kreće od 350 –  400 dinara.

Cene suvih šljiva takođe variraju, pa ih možete pronaći i za 200 i za 400 dinara po kilogramu. Pakovanje suvih smokvi košta 150 dinara, a cene oraha su stabilne – 1.200 dinara po kilogramu kod svakog prodavca.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Najšokantnije su bile cene paradajza. Ukoliko kupujete na jednom kraju pijace, za kilogram paradajza morate da izdvojite šokantnih 130 do 150 dinara!

Međutim, na drugom kraju pijace ništa lošiji paradajz košta samo 50 dinara. Od prodavačice smo saznali da prodaje inače za 80 dinara, ali da je spustila cenu jer želi da što pre proda zalihe.

Foto-ilustracija: rachelandrew / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Foto-ilustracija: rachelandrew / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Cene ribe su na ovoj pijaci prihvatljive. Sveža pastrmka se može pronaći za 429 dinara, ali i za 485 dinara po kilogramu. Za prženu pastrmku potrbno je izdvojiti 975 dinara.

Onima sa dubljim džepovima neće biti problem da izdvoje 1250 dinara za dimljenupastrmku ili 1590 dinara za filete od lososa. Radnici u ribarnici kažu da se skuplji riblji proizvodi slabije prodaju, ali da ima i onih koji će izdvojiti 2450 dinara za gotovog lososa ili 1630 dinara za oradu.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Na posnim trpezama posebno je popularan šaran. Svež šaran košta od 595 dinara, a dimljen 959 dinara. Cene skuše kreću se između 285 i 295 dinara.

Ukoliko volite plodove mora, dagnje koštaju 179 dinaralignje se mogu kupiti za 549 dinara i 561 dinar, a najjeftinije su krabe – svega 245 dinara.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u