Društvo

KRV NAM POPIŠE: Komaraca 20 puta više od dozvoljenog broja

Objavljeno: 19.08.2014 | 16:11Izvor: Novosti

U Pančevu i okolini i dalje na snazi vanredna situacija zbog izuzetno velikog broja „krvopija“. Prskanje se izvodi kada ih ima 150 po klopci, a sada je zabeleženo čak 3.000.

Beograđani se žale poslednjih nedelja da ne mogu da žive od komaraca, a kako li je tek Pančevcima koji „u svom ataru“, po zvaničnim podacima, imaju skoro 20 puta više „krvopija“ nego što je dozvoljeno, odnosno što se smatra „visokom koncentracijom“!

Prema poslednjim rezultatima monitoringa koje je na 19 lokacija sproveo Zavod za biocide i medicinsku ekologiju na teritoriji ove opštine, na nekim mestima je izbrojano do 3.000 komaraca, iako se prskanje sprovodi kada ih ima više od 150.

- Imamo visoku brojnost odraslih komaraca na skoro svim lokacijama, dosta veće od 150 po klopci. Na pojedinim mestima i po 3.000. U izveštaju Zavoda za biocide više od 50 odsto od ukupne brojnosti su rečni komarci, a do sada su zastupljeniji bili kućni sa 95 odsto. Veliki skok je u brojnosti zato što su izleteli iz okolnih reka i bara - rekla je za RTV Pančevo Zdenka Miljković iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Zbog ovako velikog broja komaraca, prskanje sa zemlje i iz vazduha obaviće se već danas.

Ovo će biti sedmi put da se prskaju komarci ove godine. Novca zasada ima, a ukoliko bude problema, gradonačelnik je obećao da će se obezbediti još sredstava.

U Pančevu je, inače, i dalje na snazi vanredna situacija zbog komaraca.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u