Društvo

KRALJICA Baka Zorka (90) vozi juga kao Šumaher

Objavljeno: 28.05.2017 | 11:46Izvor: Alo!

Zorka Šobota, koja je početkom aprila napunila 90 godina, ne posustaje za upravljačem crvenog juge po kojem je, kao i svojoj vožnji, prepoznatljiva u celom kraju.

Zorkine komšije iz Laminaca i okoline zovu je levčanskim Šumaherom zato što voli brzu vožnju i to pokazuje, bez oklevanja i straha, na seoskim, ali i gradskim drumovima.

Nedavno su u Policijskoj stanici u Gradiški, posle pregleda i preporuke u Domu zdravlja, produžili Zorkinu vozačku dozvolu na još tri godine. Ona ovaj dokument sa ponosom pokazuje i opširno priča o svom vozačkom iskustvu.

- Vozački ispit položila sam pre više od pedeset godina u Sarajevu, gde sam živela. Radila sam u to vreme u Autosaobraćajnom školskom centru. Naučila sam testove i uvežbala vožnju, a na ispitu komisija je mogla samo da mi čestita, inače sve sam znala - hvali se Zorka svojom vozačkom veštinom, ali i podatkom da nikada nije imala saobraćajnih nezgoda niti je plaćala kazne zbog prestupa na putu.

- Prešla sam nebrojeno, na hiljade kilometara po celoj BiH i drugim državama. Vozila sam mnoge tipove automobila, od fiće pa nadalje - kaže Zorka nabrajajući za BN TV sela i gradove koje je pohodila svojim četvorotočkašima.

Sada ima juga, a kako kaže, kćerka Radmila koja živi u Banjaluci obećala je da će joj dati svoj hjundai.

- I sada svuda putujem, a ona uporno ponavlja: "Joj, nemoj mama ti da voziš, samo me sekiraš". Ne vredi, jer ja bez automobila ne mogu da funkcionišem - kaže vitalna starica za koju se, bez uvida u lična dokumenta, teško može poverovati da je rođena 1927. godine.

- Uvek je nasmejana, duhovita i šaljiva, u društvu mladih. Takav je njen karakter - priča komšija Vujadin Macura iz Laminaca koji sa sinom Ratkom brine o Zorkinom automobilu.

 

- Mi smo njen mehaničarski tim jer kada se nešto pokvari, ona nas pozove i mi smo odmah na licu mesta. Ne voli ona da nešto ne štima i da vozilo nije u potpunosti ispravno. Tu sve mora biti u skladu sa saobraćajnim normama - priča Vujadin.

Na primedbe da brzo vozi i ne smanjuje brzinu kada naiđe na oštećenu cestu ili vozilo u suprotnom pravcu, Zorka iznosi svoju vozačku logiku.

- Ma nema kod mene greške. Ko da svaki čas menja brzine, ja ubacim u treću ili četvrtu, a kvačilo ili menjač više i ne diram, samo udaram po papučici za gas i pevam, a oko mene sve promiče, kuće i ljudi, kao da sam na ringišpilu – kroz smeh priča devedesetogodišnjakinja.

Zorka živi sama. Ima ćerku, četvoro unučadi i sedmoro praunučadi.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u