Društvo

KIŠA NE PRESTAJE DA PADA, SRBIJA U PRIPRAVNOSTI: Evo koje reke PRETE da se izliju! (FOTO)

Objavljeno: 04.05.2016 | 10:38Izvor: Telegraf.rs

Republički hidrometeorološki zavod upozorava da će neke reke od sutra biti u porastu sa mogućnošću prevazilaženja redovne odbrane od poplava

Zbog kiše, koja od nedelje gotovo neprestano pada u Srbiji, sve službe u našoj zemlji su u pripravnosti, i situacija se neprestano prati zbog eventualne opasnosti od novih poplava.

Neke reke su se već izlile, a Republički hidrometeorološki zavodupozorava da postoji mogućnost da vodostaji nekih budu u porastu pa čak i da pređu granicu redovne odbrane od poplava.

– Na Kolubari sa pritokama, Jadru, gornjem toku Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama (Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u umerenom i većem porastu do 5. maja sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja – navodi se na sajtu RHMZ-a.

Prema prognozi stručnjaka ovog zavoda, i danas će u Srbiji mestimično padati kiša, biće pljuskova i grmljavine, dok se na planinama očekuje sneg.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

– Na zapadu i jugozapadu Srbije mestimično se očekuje od 20 do 30 milimetara za 12 sati – kažu u RHMZ.

Identično vreme biće i sutra, a prolepšaće se tek u petak.

Inače, Zapadna Morava je  od utorka popodne porasla dva metra, i već se se izlila na put Grdica – Oplanići, a nedostaje joj oko još oko 90 centimetara da ponovo poplavi Grdicu. Izlila se i pritoka Virovi u selu Brzan, u opštini Batočina i potopila fabriku “Moreto”, a poplavljeno je i zemljište u požeškom kraju.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić izjavio je za Tanjug da je Sektor za vanredne situacije posle najava o pojačanim padavinama odmah reagovao, i još u ponedeljak poslao timove na teren, kako bi pratili situaciju, posebno na mestima na koja je RHMZ ukazao da bi moglo da dođe do izlivanja.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

– Što se tiče manjih reka, pritoka i potoka, gde je RHMZ najavio manja izlivanja, tu sada nema većih opasnosti – rekao je Nikolić, navodeći da ima sporadičnih izlivanja, da je u pitanju poljoprivredno zemljište, ali da nije reč o ozbiljnijim slučajevima.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u