Društvo

Kako je Beograd zbog Putina na jedan dan postao NUKLEARNI GRAD

Objavljeno: 19.10.2014 | 08:33Izvor: Blic

Beograd je, ukoliko je verovati pričama, na jedan dan postao „nuklearni grad“.

Predsednik Rusije doputovao je prejkuče s naizgled običnom torbom, koji je u stvari standardni deo automatizovanog sistema upravljanja strateškim nuklearnim snagama koji uvek pri ruci imaju predsednici Sjedinjenih Država, Ruske Federacije i Ujedinjenog Kraljevstva.


Nuklearni kofer predsednika Rusije je deo sistema upravljanja strateškim nuklearnim snagama „Kazbek“. Ideja o „nuklearnom koferu“, koji Rusi zovu „čeget“ po planinskom vrhu u provinciji Balkariji, pojavila se krajem sedamdesetih.

- U pitanju je jedna od najbolje čuvanih tajni. U pitanju je sistem veza, jer je upravo zaštićeni sistem veza ključ efektivnog komandovanja. U narodu ovaj kofer nazivaju „nuklearnim koferom“, jer to sjajno zvuči, ali nije u pitanju sistem koji ima dugme koje, kada ga predsednik Putin pritisne, pokreće nuklearno naoružanje. Nije logično da predsednik komunicira sa svojim saradnicima mobilnim telefonom, već putem sistema koji niko ne može da prisluškuje - kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.


Ove navode potvrdio je i Valerij Jarinič, iz moskovskog Instituta za međunarodne odnose, koji u knjizi „Ruska nuklearna doktrina“ piše da je „čeget“ poseban model telekomunikacionog aparata koji se ne može blokirati niti ometati i uvek je uz predsednika.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u