Društvo

JUN JE MESEC PONOSA: Pripadnici LGBT populacije mirno prošetali ulicama glavnog grada (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 25.06.2016 | 13:42Izvor: Telegraf.rs

Povorka je prošetala preko Teraziija do Trga republike predvođena duginom zastavom i transparentima, a ceo skup obezbeđivao je manji broj pripadnika policije

Danas je u Beogradu održana protestna šetnja pripadnika LGBT populacije u Srbiji. Na događaju koji je održan u Pionirskom parku u centru grada okupilo se više od 120 osoba koje su na taj način, pored pripadnicima LGBT populacije, želele da pruže podršku svim ugroženim i diskriminisanim ljudima.

– Mi smo ponos Srbije. Povod okupljanja je mesec ponosa i dani ponosa, koji se tradicionalno održavaju svuda u svetu u junu. Nismo ovde samo zbog LGBT zajednice, već zbog svih ugroženih i diskriminisanih koji trpe nasilje. Naša poruka – mi ponosni građani Srbije, ponosni naš Ustav koji svima garantuje jednakost, jedino još da se izborimo za tu jednakost – izjavio je Boris Milićević, jedan je od osnivača Gej Strejt Alijanse.

Prema rečima predsednice organizacije Egal, Vesne Zorić, svi prisutni su očekivali više policije i barikade, kao što je bio slučaj sa svakim dosadašnjim Prajdom.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

– Nama je ovo ovde život, pogledajte koliko su svi srećni. Veoma je veliki uspeh s obzirom na to da ovo nije profesionalno odrađeno, već je  nas dvadesetak sve organizovalo. Očekujem još više ljudi– zaključila je Vesna Zorić.

Povodom masakra u Orlandu prisutni su odali poštu minutom ćutanja nastradalima.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

– Kažu nam da se povučemo u četiri zida, a onda se desi Orlando. Gde u toj sigurnoj zoni ljudi budu streljani? Kada se to desi u Americi, šta mi možemo da očekujemo? – pita se Anđela Ceh iz Kancelarije za ljudska prava.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

– Ono što su poruke same parade i zahtevi: nulta tolerancija prema nasilju nad svim osetljivim grupama. Drugi zahtev je ekonomsko osnaživanje i pomoć pri zapošljavanju pripadnika i pripadnica osetljivih grupa. Treći zahtev je zakonodavni, odnosno da se urede i prilagode dokumenta za transeksualne osobe – izjavila je Helena Vuković, koordinator organizacije Egal.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Parada se tradicionalno održava u junu zbog takozvanog “Stonewall” protesta koji su LGBT osobe sprovele u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Americi, što je ujedno i prvi Prajd održan bilo gde u svetu.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Povorka je prošetala preko Teraziija do Trga republike predvođena duginom zastavom i transparentima, a ceo skup obezbeđivao je manji broj pripadnika policije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u